Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Psorijaza oštećuje i srce

    Američki naučnici ukazuju da bi osobe koje imaju psorijazu trebalo da obrate pažnju na kardiovaskularni sistem jer, prema nekim istraživanjima, imaju veće šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti.
     
    Doktorka Ejpril Armstrong, koja je učestvovala u izradi studije, kaže da se pri tom mora imati u vidu da psorijaza nije obolenje koje se vezuje samo za kožu. Ona i njene kolege su tokom izrade studije imali uvid u kartone pacijenata koji su prošli pregled koronarne angiografije i uporedili su rezultate onih koji su imali i onih koji nisu bolovali od psorijaze. 

    Kod pacijenata koji su bolovali od psorijaze uočena su zadebljanja i crvenilo na koži što je, prema mišljenju lekara, posledica „napada“ imunog sistema na ćelije u organizmu. 

    Analiza je obuhvatila oko 9.500 pacijenata, od kojih je više od 200 bolovalo od psorijaze a kod kojih je utvrđeno da imaju povišen holesterol i da su gojazniji za razliku od onih koji ne pate od te bolesti. 

    Profesor dermatologije Džoel Gelfand savetuje obolele od psorijaze da vode računa faktorima rizika za kardiovaskularna oboljenja, među kojima su pušenje, visok krvni pritisak, nivo šećera u krvi i telesna težina. 

    Naučnici su takođe ukazali da se studija poklapa sa jednim ranijim istraživanjem u kojem se došlo do zaključka da postoji veza između kardiovaskulranih oboljenja i upalnih procesa kao što je reumatoidni artritis. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE