Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Olakšice za stambene kredite pred Vladom 19.januara

    Uredba kojom će se obavezno učešće za subvencionisane stambene kredite smanjiti sa 10 na pet odsto i uvesti dodatne olakšice naći će se pred vladom 19. januara, potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Nemanja Komazec.

    Uredbom će, kako je precizirao, biti izbrisana starosna granica od 45 godina kao uslov da korisnik može da koristi kredit i povećan maksimalni limit neto plate sa sadašnjih 120.000 na 150.000 dinara, koji se odnosi na korisnika kredita i njegovog bračnog druga pojedinačno.

    Komazec je naveo da će učešće države, koje se vraća u poslednjih pet godina otplate kredita, biti povećano sa sadašnjih 15 odsto od iznosa kredita na 20 odsto, što znači da će neophodno učešće kupca biti smanjeno sa sadašnjih 10 na pet odsto.

    Predviđeno je smanjenje maksimalne kamatne stope za ove kredite sa sadašnjih 4,9 odsto, plus šestomesečni EURIBOR na 4,5 odsto, plus šestomesečni EURIBOR na godišnjem nivou, tako da će maksimalna kamatna stopa biti smanjena za 0,4 odsto na godišnjem nivou.

    Za subvencionisanje stambenih kredita u ovoj godini opredeljeno je 1,2 milijarde dinara, podsetio je Komazec dodajući da će, ukoliko ta sredstva budu brzo potrošena, u saradnji sa Ministarstvom finansija biti obezbeđen dodatan novac za tu namenu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE