Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crveno meso povećava rizik od moždanog udara

    Više crvenog mesa u ishrani povećava rizik od moždanog udara, dok živina taj rizik smanjuje, pokazale su nove studije američkih naučnika.

    Studija, koju prenosi Rojters, prikupila je podatke dva masivna posmatranja 130.000 muškaraca i žena srednjih i poznijih godina.

    Učesnici u istraživanju su podeljeni na osnovi odnosa unosa crvenog mesa, živine, ribe, mlečnih proizvoda i drugih svakodnevnih izvora proteina.

    Za oko 20 godina koliko su posmatrani blizu 1.400 muškaraca i preko 2.600 imalo je moždani udar.

    Muškarci koji jedu preko dve porcije crvenog mesa dnevno imaju 28 procenata veću šansu da dobiju moždani udar od onih koji dnevno pojedu oko trećinu porcije, što je minimalan unos.

    Žene čiji je dnevni unos crvenog mesa dve porcije suočavaju se sa 19 procenata većim rizikom od onih čiji je dnevni unos u proseku svega pola porcije.

    Zamena jedne porcije crvenog mesa porcijom živine ovaj rizik smanjuje za 27 procenata, porcijom koštunjavog voća ili ribe za 19 procenata, dok zamena porcijom mlečnih proizvoda rizik umanjuje 10-11 procenata.

    Istraživači nisu dokazali da govedina utiče na povećanje rizika od moždanog udara, ali autori studije smatraju da masti i gvožđe iz crvenog mesa igraju ulogu.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE