Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INA traži naftu na 60 kilometara od Dubrovnika

    Hrvatska naftna kompanija INA sa dva istraživačka broda „Oceanic challenger“ i „Kasandra pet“ traži naftu i i prirodni gas na oko 60 kilometara od Dubrovnika.
     
    Hrvatski mediji  javili su da se odavno zna da u južnom Jadranu postoje nalazišta prirodnog gasa i nafte, ali su ranije istraživanja bila neisplativa zbog tadašnje niske cene energenata, pa je bušenje na velikim dubinama bilo neisplativo.
     
    S povećanjem cena nafte i gasa moguća nalazišta na velikim dubinama  postala su rentabilna, a pretpostavlja se da u južnom Jadranu postoje velike zalihe nafte i gasa.
     
    Iz Ine kažu da je krajem 2011. godine započeto snimanje tehnikama 2D i 3D na srednjem i južnom Jadranu, a za ove radove je prošle godine angažovana kompanija CGG. Ugovor je navodno vredan više od 50 miliona kuna (preko 6,6 miliona evra).
     
    Studija Hrvatskog geološkog instituta 2009. godine otkrila je na području Dubrovačko-neretvanske županije značajne zalihe prirodnog gasa, koji može biti povezan sa naftom.
     
    Istraživanja stručnjaka ruskog „Gaspromnjefta“ ranije su pokazala da i Konavsko polje leži na značajnim količinama nafte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE