Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS: Geofizička istraživanja u Zrenjaninu bezbedna

    Radovi na geofizičkim istraživanjima koje za potrebe Naftne industrije Srbije (NIS) na području srednjeg Banata izvodi mađarska firma „Ges“, neće ugroziti kuće i druge objekte, rekli su predstavnici te dve kompanije.
     
    Prilikom obilaska radova na ulazu u Zrenjanin, predstavnici NIS-a i „Gesa“ negirali su da bi zbog radova moglo doći do oštećenja kuća kako su prethodnih dana objavili neki mediji.
     
    Glavni specijalista za nadzor ispitivanja Dragi Kostić kazao je da su pre ulaska u grad urađena testiranja i da će posao biti obavljen apsolutno bezbedno.
     
    „Nivo vibracija će biti ispod nivoa koje proizvodi kamion koji prolazi ulicom i ne postoji razlog za strah stanovnika jer imamo posebne alate, a mašine su napravljene za rad u urbanim područjima. Posedujemo sve potrebne dozvole nadležnih ministarstava“, rekao je Kostić.
     
    Prema njegovim rečima, sva ispitivanja se obavljaju na najbezbedniji način, a vibracije koje se koriste tokom ispitivanja su uvek u dozvoljenim vrednostima i vibriranje traje svega dva puta po 15 sekundi na jednoj lokaciji.
     
    Upitana da li je teoretski moguće da se pronađe nafta u gradu, direktorka sektora za geološka istraživanja i licenciranja u NIS-u Gorica Mandić kazala je da je moguće pronaći naftu i ispod Gradske kuće ili bilo kom drugom mestu u gradu, ali da će, ukoliko se to i dogodi, građani biti obavešteni.
     
    „Ukoliko se to desi, nafta će se nalaziti u ležištima na dubini od dve do tri hiljade metara i oni neće imati apsolutno nikakvih problema. Nedavno smo radili istraživanja u Kikindi i definisana su ležišta nafte, ali se eksploatacija vrši tako što su bušotine bušene van grada i eksploatacija se radi bez ikakvih problema“, kazala je Mandić.
     
    Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov kazao je nakon razgovora sa predstavnicima NIS-a i „Gesa“ da ne očekuje nikakva oštećenja objekta, jer se ceo posao odvija pod nadzorom stručnjaka.
     
    „Kompanija NIS do sada je bila pouzdan partner Grada Zrenjanina i svih gradova u Srbiji, a imamo i uveravanja da će sve eventualne štete, pa i one u njivama, koje tokom ovih ispitivanja budu načinjene biti nadoknađene“, naglasio je Mihajlov.
     
    Kompanija NIS je geofizička ispitivanja na području srednjeg Banata započela oktobra prošle godine i do sada su radovi izvođeni u pojedinim selima oko Zrenjanina i nije bilo nikakvih problema.
     
    Seizmička ispitivanja, 2D i 3D, predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, a cilj tih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa.
     
    Vrednost investicije, projekta 3D seizmičkih ispitivanja u Zrenjaninu, je 7,6 miliona evra. Na realizaciji projekta svakodnevno je angažovano 100 do 120 lokalnih radnika i 60 do 80 zaposlenih iz „Gesa“, a sva angažovana lokalna radna snaga je uredno prijavljena i za njih se plaćaju porezi i doprinosi.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE