Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Paraben uzrok mnogih oboljenja

    Paraben izaziva ubrzano stvaranje hormona u telu koji uzrokuju rak dojke, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika u Velikoj Britaniji.

    Najtragičnije je to što se ova supstanca, koja izaziva i niz drugih poremećaja, nalazi u sastavu proizvoda koje svakog dana upotrebljavamo. Paraben se nalazi u mesu, kolačima, drugim slatkišima, kozmetici i šminki, a ima ih i u lekovima, pilulama za kontracepciju i vitaminima.

    Verovalo se da dezodorans s aluminijumom izaziva rak dojke, ali su dr Filipa Darbr s univerziteta Reding i hirurg Lester Bar s univerziteta u Mančesteru utvrdili da svi uzorci tumora 40 pacijentkinja imaju u sebi paraben, iako žene nisu koristile dezodoranse. To je značilo da su one bile izložene parabenima iz drugih proizvoda.

    – Tačno je da parabena ima u raznim stvarima i da njihov uticaj još nije u potpunosti razjašnjen. Nemamo podatke o tome da li su oni direktan uzročnik tumora – rekla je dr Ana Jovićević Bekić sa Instituta za onkologiju.

    Inače, kad se jednom nađu u telu, parabeni počinju da se ponašaju kao prirodni ženski hormon estrogen, koji povećava rizik od pojave raka ukoliko ga ima u većoj meri.

    Hemičarka dr Ivana Đujić kaže za Kurir da je paraben veoma štetan, ali da se masovno koristi kao konzervans, jer je jeftin:

    – Kad je pušten u promet, naučnici su procenili da je manje štetan od bakterija koje bi se posle nekog vremena nakupile u namirnicama i izazvale bolest. Međutim, počeo je da se masovno koristi pod skrivenim nazivima i više niko ne može da tvrdi u kojoj meri ga ima i u kom proizvodu. Moj savet za sve je da što više koriste prirodne preparate, a manu se veštačkih.

    Gde ima parabena

    Sapuni, kreme za telo, šamponi, gelovi za tuširanje, balsami, pene za brijanje, kreme za lice, kreme za samopotamnjivanje, maskare, šunke, kobasice, kolači, slatkiši, slane grickalice, majonez, senf, gotovi sosovi…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE