Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekonstrukcija prostora od Savskog pristaništa do Kalemegdana 25,5 mil EUR

    Početak rekonstrukcije prostora od Savskog pristaništa do Kalemegdana po idejnom rešenju Sou Fudžimota, pobednika na konkursu završenom u maju prošle godine, trebalo bi da počne 2013. godine. Izgradnja oko 20.000 kvadrata komercijalnog i 26.000 kvadrata sa parkovima i parkinzima potrajaće između 18 i 24 meseca, kaže Dejan Vasović, gradski arhitekta.

    – Izmene plana detaljne regulacije Kosančićevog venca je u toku i planska komisija je prihvatila da se delovi i Fudžimotovog i Redžićevog rešenja ugrade u plan. Do kraja godine bi trebalo da se izradi tehnička dokumentacija, a gradnja započne sledeće – ističe Vasović.

    Idejno rešenje Redžićevog tima koji je takođe osvojio prvu nagradu, i pešačkim mostom sa restoranima, muzejom, prodavnicama povezao Savsko pristanište i Kalemegdanski park, više nije u igri. Redžić je u poslednjoj verziji, dorađenoj posle konkursa, ponudio da se Beton hala produži za oko 5.000 kvadratnih metara prema kuli Nebojša. Na mestu gde se susreću istorijski bedem i industrijski kej Redžić je planirao stepenice kao vezu sa rekom. One bi bile gledalište jer je u vodi zamišljen brod teatar. Takvo Redžićevo rešenje rezervisano je za drugu fazu, a kada će i hoće li biti realizovana zasad se ne zna, a prema vasovićevim rečima to zavisi od potražnje komercijalnog prostora.
     
     
    Vrednost Fudžimotovog projekta je 25,5 miliona evra i još nije odlučeno da li će grad samostalno stati iza tog projekta ili će biti izabran drugačiji model finansiranja.

    – Kada na dnevni red dođe izgradnja grad će odlučiti hoće li neko osim njega učestvovati u finansiranju. Ta lokacija je beogradski dragulj i sigurno je da će vladati veliko interesovanje. Zakon o javno-privatnom partnerstvu je u proceduri i kada se on usvoji otvaraju se nove mogućnosti finansiranja – smatra Vasović.

    Sva eventualna sporna pitanja biće rešena kroz proceduru izmene plana u kojoj će učestvovati svi, a posebno Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture. Tokijska filijala konsultantske kuće „Ove Arup”, jedne od najboljih u svetu, rekla je da Fudžimotovo rešenje može da se izvede i stala je iza procene troškova. U komunikaciji sa takvim kompanijama sve dostavljene informacije su obavezujuće pa tako i podaci o mogućnosti izvođenja i proceni vrednosti projekta. Kroz prikaz rada Fudžimoto je pokazao da njegovo rešenje neće zakloniti vizure prema Ušću i tvrđavi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE