Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina 2013. pravi reaktor otporan na udarce koje je pretrpela Fukušima

    Kina će sledeće godine pokrenuti nuklearni reaktor treće generacije AP1000, uprkos udarcu koji je pretrpela nuklearna industrija usled nesreće u japanskoj centrali Fukušimi, izjavili su zvaničnici.
     
    Predsednik upravnog odbora kineske državne nuklearne kompanije Vang Bingua rekao je da je gradnja nuklearnih reaktora treće generacije generalno pod kontrolom.

    Država je počela izgradnju reaktora napunjenih vodom pod pritiskom 2009. godine. Ovo će biti prvi reaktor u Kini koji koristi tehnologiju AP1000, koju je razvila američka kompanija „Vestinghaus“.
     
    Dorvšetak gradnje kineskog rekatora kasniće šest do 12 meseci, posle velikog zemljotresa i cunamija u Japanu i nuklearne krize koja je potom izbila, rekao je Vang. On je naglasio da su dizajneri elektrane pojačali bezbednosne standarde posle krize u Japanu, kako bi centrala mogla da podnese udar kakav je pretrpela Fukušima.

    Vang je rekao da je 55 odsto reaktora treće generacije sastavljeno od domaće opreme i izrazio očekivanje da će peti ovakav reaktor biti potpuno domaće proizvodnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE