Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministrastvo podržava stočare Podrinja

    U Podrinju se postepeno menja tradicionalni odnos prema govedarstvu kao najznačajnijoj i najviše zastupljenoj grani stočarstva, izjavila je stručnjak za stočarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Gordana Vujaklija.
     
    Zavod na području svog delovanja koje obuhvata Loznicu, Krupanj, Ljuboviju i Mali Zvornik, savetodavnim radom pomaže poljoprivrednicima u Podrinju da osavremene i unaprede stočarsku delatnost, saglasno razvojnim ciljevima Ministarstva poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva.
     
    Vujaklija je navela da jedan od već vidljivih rezultata promena predstavlja činjenica da je tom delu Srbije primetno smanjivanje broja domaćinstava koja gaje jedno ili dva muzna grla, tim pre što je takva, ekstenzivna proizvodnja postala skupa i ne omogućava željeni ekonomski domet. Ona je ukazala da država, odnosno prerađivači mleka, primenjujući određene uslove, utiču na količinu i kvalitet dok, istovremeno, Ministrstvo pomaže poljoprivredna domaćinstva sa najmanje pet muznih grla sa poreklom, iznosom
    koji je u 2011. bio 25.000 dinara po kravi.
     
    Još je nedovoljan broj umatičenih krava, najviše zbog uverenja proizvođača da su ta grla bitna jedino zbog novčane pomoći Ministrstva, a ne otud što je to važna, osnovna i početna mera selekcije i najmoćnije sredstvo da se dođe do visoko proizvodnog zapata u mlečnom govedarstvu, ukazala je Vujaklija.
     
    Prema Vujakliji, Zavod kontinuirano, prvenstveno savetodavnim radom i predavanjima, pomaže stočarima da usvoje tehnologije savremene primarne proizvodnje i metode koji će im pomoći da što uspešnije upravljaju njihovima farmama.
     
    Jedan od rezultata takvog rada stračnjaka Zavoda, predstavlja činjenica da se smanjuje, mada nedovoljnim tempom, broj poljoprivrednika koji smatraju da je, zbog manjih troškova proizvodnje, za njih povljnije gajenje prosečnih grla, uočila je Vujaklija.
     
    Vujaklija je naglasila da će poljoprivrednici i ove godine imati novčane podsticaje za umatičene krave i premije za mleko tako da će stočari, koji na različite načine unapređuju svoju proizvodnju, u svakom pogledu imati podršku i pomoć države.
    Neophodno je da stočari posvete punu pažnju izboru grla pri čemu mogu savim da se oslone na pomoć stručnjaka, naglasili su u lozničkom Zavodu za poljoprivredu.
     
    Bez dobro organizovane proizvodnje, vođenja pisane evidencije o prihodima i rashodima na farmi i gajenja kvalitetnihgrla sa proverenim i ispitanim poreklom , ne može da se računa na ozbiljnu proizvodnju i željene novčane prihode smatra
    Vujaklija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE