Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prodavci štrajkuju zbog visoke pijačarine

    Prodavci na zelenoj pijaci u Vršcu minulog vikenda su stupili u dvočasovni štrajk upozorenja, nezadovoljni visinom pijačarine. Oni od komunalnog preduzeća „Drugi oktobar“ zahtevaju da smanji cene zakupnine za tezge i upozoravaju da će i u ponedeljak stupiti u generalni štrajk, koji će trajati sve dok se njihovi zahtevi ne ispune. Komunalci kažu da će se potruditi da u saradnji sa lokalnom samoupravom nađu zajedničko rešenje.
     
    Prodavci tvrde da su cene dnevne i mesečne zakupnine previsoke, te da im se mukotrpan rad – ne isplati. Na mesečnom nivou, za zakup tezge moraju da plate nešto manje od 2.500 dinara, dok je obavezni dnevni zakup 270 dinara običnim danima, a pijačnim (četvrtkom i subotom) čak 520 dinara.
     
    – Dažbina na godišnjem nivou se kreće od 170.000 do 200.000 dinara. Pa zar to nije preterano – pita se jedan od redovnih prodavaca Radenko Vojinov. – Kupovna moć građana je sve manja, pa i prodaja ide slabije. Neretko se dešava da ne ostvarim zaradu ni za dnevnu pijačarinu. Kako onda mogu da prehranim porodicu i da školujem decu.
     
    Nezadovoljni prodavci tvrde da je pijačarina na beogradskoj Kalenić pijaci duplo niža nego u Vršcu, što smatraju apsurdnim.
     
    – Mesečni zakup na Kaleniću je 1.000 dinara, a dnevni 230 dinara. Tražimo da se i ovde uvedu takve cene – dodaje Vojinov, uz svesrdnu podršku pedesetak kolega sa okolnih tezgi.
     
    S druge strane, iz pijačne uprave kažu da cene nisu korigovane poslednjih godinu dana, kao i da su u proteklih deset godina rasle samo koliko i objektivni životni troškovi.
     
    – Pokušaćemo da usaglasimo neke stavke u našem cenovniku i nadam se da ćemo, uz saradnju sa lokalnom samoupravom, pronaći rešenje – kaže Milan Matijašević, zamenik direktora „Drugog oktobra“.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE