Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grad Niš u trci za prestonicu kulture 2020?

    Nišville jazz festival je pokrenuo inicijativu za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture 2020. godine.
     
    “Organizacioni tim Nišville jazz festivala smatra da je eventualni izbor Niša za Evropsku prestonicukulture velika šansa kako samog Niša, tako i šest okolnih gradova, i da ova ideja počiva na realnim osnovama, pogotovo zbog činjenice da EU tu titulu nikada ne dodeljuje glavnim gradovima“, piše u saopštenju Nišvillea 

    “Nišville jazz festival će, osim početne inicijative, uložiti i sve svoje organizacione kapacitete i veliko iskustvo da pomogne i učestvuje u neposrednoj izradi, a kasnije i organizaciji kompletnog programa tokom perioda od 1. januara do 31. decembra 2020. godine“, dodaje se u saopštenju. 

    Ideja direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića je da u Nišu bude održano 366 programa (jedan dnevno), a da u okolnih 6 gradova bude organizovano po 52 programa ( po jedan nedeljno) – ukupno 312, što u ukupnom zbiru daje cifru od 678 programa u celom regionu. Okvirni budžet bi iznosio 25 miliona, bio bi najjača investicija u kulturi, značajno bi unapredio sve kulturne insitucije grada Niša i regiona, a sam Nišville bi dobio značajne sadržaje – pored evropskog izdanja Nišvillea 2020 i atraktivni jazz muzej, smatraju pokretači inicijative. 

    Zvaničnu inicijativu za kandidaturu Niša za Evropsku prestonicu kulture 2020 ipak treba da uputi Grad Niš uz podršku lokalnih samouprava pomenutih gradova regije, pa Nišville jazz festival upućuje zvaničan poziv nadležnim institucijama da što pre formiraju Savet koji bi koordinarao ovu aktivnost. 

    Inicijatori takođe pozivaju sve javne ustanove kulture, privatne produkcije, agencije i nevladin sektor čija su delatnost programi u kulturi, da ne samo podrže ovu aktivnost nego i da se aktivno uključe u rad Saveta, odnosno, da ponude svoje ideje i programe za evropsku prestonicu kulture 2020. godine – na mail [email protected] . 

    Podsetimo, u procesu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine već se nalazeZrenjanin i Beograd.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE