Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O smederevskoj rafineriji ponovo 18. januara

    Sednica Skupštine grada Smedereva, na kojoj je vođena rasprava o izgradnji rafinerije u ovom gradu, sinoć je ponovo prekinuta i biće nastavljena u sredu, 18. januara.

    Lokalna skupština je danas počela dugoočekivanu raspravu u vezi sa izdavanjem zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu. Sednica je tokom popodnevnog dela bila obeležena optužbama opozicije na zakonitost radnji koje su prethodile ponuđenom predlogu ugovora sa investitorom.

    Na momente je bilo i žučnih diskusija, naročito u večernjem delu sednice koja je prekinuta oko 22:30 časova. Čuli su se i kontradiktorni stavovi pojedinih članova vladajuće koalicije, dok su zagovornici izgradnje rafinerije branili opravdanost ove investicije.

    Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, pored ostalog je istakao da je u pitanju „najveća investicija na Balkanu u poslednjih 20 godina i da 652 miliona dinara, koliko će prihodovati gradska kasa samo od zakupa zemljišta, iznosi više od jedne trećine budžeta grada“.

    Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda nastavka poslednjeg prošlogodišnjeg zasedanja je predlog za davanje saglasnosti na tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni radi izgradnje rafinerije, oko koje već tri godine lome koplja vlast i opozicija.

    Neizgrađeno građevinsko zemljište, površine oko 113 hektara, ukoliko dobije „zeleno svetlo“ odbornika, daće se u zakup na 99 godina kompaniji „Komiko Ojl“ (Comico Oil), radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

    Opoziciju i najveće protivnike izgradnje rafinerije u Smederevu čine Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Grupa građana „Koalicija za bolje Smederevo“.

    U Smederevu je na vlasti koalicija koju čine Demokratska stranka – Za evropsku Srbiju Boris Tadić (14 odbornika), Grupa građana „Pokret za Smederevo“ – Dr Jasna Avramović (12 odbornika), Socijalistička partija Srbije (sedam odbornika), Srpski pokret obnove i Smederevska demokratska stranka (četiri odbornika).

    Opoziciju predstavljaju Demokratska stranka Srbije, iz koje su nastale tri odborničke grupe koje broje po tri odbornika, Srpska radikalna stranka, koja zvanično ima 15 odbornika i Grupa građana „Za bolje Smederevo“ (tri odbornika).

    U Skupštini su zastupljeni i Ujedinjeni regioni Srbije sa pet predstavnika, kao i jedan odbornik koji ne pripada nijednoj odborničkoj grupi, od ukupno sedamdeset izabranih predstavnika građana. Ova sednica Skupštine počela je 23. decembra i u međuvremenu je tri puta prekidana, a od 14 tačaka dnevnog reda usvojena je tek prva tačka iz oblasti finansija.

    Odbornici su na kraju prvog dela zasedanja, usvojili i predlog opozicije da se na narednoj sednici nađe informacija o izveštaju Državne revizorske institucije koja je kontrolisala finansijske izveštaje završnog računa budžeta grada Smedereva za 2010. godinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE