Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krađa useva kao epidemija

    Krađa useva na njivama, ali i imovine po selima u Vojvodini, poprima razmere epidemije. Odnošenje useva sa oranica sprečavaju pripadnici poljočuvarskih službi, koje će i ove godine dobiti pomoć iz pokrajinske kase.

     
    Poljoprivrednik u Doroslovu kraj Sombora Robert Holo kaže da kradljivcima često nije dovoljno da ukradu manji ili veći deo useva, nego da ono što ne uspeju da odnesu – jednostavno zapale. Kaže da je, sa početkom rada poljočuvarske službe, broj krađa smanjen.
     
    Kamere i šarplaninci čuvaju avlije
     
    „Imali smo i krađa i paljenja. Prošle godine je opština Sombor uvela poljočuvarsku službu. Naš čuvar iz Doroslova je dobro radio svoj posao, tako da je smanjen broj krađa na njivama. Nažalost, i u selu se puno krade. Odnose se akumulatori iz traktora, krade se gorivo …. Prinuđeni smo da postavljamo kamere za nadzor u ekonomskim dvorištima. Mnogi su nabavili šarplanince ili kuvase da im čuvaju imovinu, drugačije ne možemo da se odbranimo“, kaže Holo.
     
    Često kradljivci nisu ni svesni razmere štete koju mogu da pričine krađom useva.
     
    Stručnjak na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Janoš Berenji kaže da je indirektna šteta krađom kultura, koje se godinama ukrštaju na eksperimentalnim parcelama, neprocenjiva.
     
    „Ako se uništi neka manja parcela na kojoj se nalaze neke eksperimentalne biljke, tada mi to seme nećemo moći nikad da nadoknadimo. Samom tim, indirektna šteta nam je mnogo veća“, konstatuje Berenji.
     
    Poljočuvari brane milion hektara useva
     
    U bečejskoj opštini poljočuvarska služba postoji već četiri godine. Prvo su taj posao obavljale privatne agencije, a sada firma koju je osnovala opština.
     
    Tamošnjih 15 poljočuvara uspešno čuva bezmalo 50 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta.
     
    Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Andraš Boja kaže da je lane u bečejskoj opštini protiv kradljivaca podneto 160 prekršajnih prijava.
     
    „Same prijave sudiji za prekršaje se rešavaju u korist podnosilaca u više od 90 odsto slučajeva. Tako da mogu da konstatujem da smo uspešni u ovom poslu“, kaže Boja za RTV.
     
    Poljočuvarsku službu već tri godine pomaže i Pokrajina. Sufinansiranjem je doprinela tome da poljočuvari u 265 naselja u Vojvodini brane više od milion hektara poljoprivrednih useva od krađe i njihovog uništenja nomadskom ispašom.
     
    U Sekretarijatu za poljoprivredu rekli su nam da će i ove godine u pokrajinskom budžetu biti izdvojen novac za poljočuvarsku službu.
     
    Detalji i suma biće precizirani u Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, čije se usvajanje očekuje u narednih mesec dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE