Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    2.257 srca čeka operaciju

    Na dve najčešće operacije na srcu: ugradnju bajpasa i zamenu zaliska, u svih pet centara u Srbiji trenutno čeka ukupno 2.257 pacijenata. To je za 270 ljudi više nego što ih je bilo u avgustu, kada je liste čekanja prebrojao Republički fond zdravstvenog osiguranja. 


    Iako kardiohirurzi tvrde da su u međuvremenu radili punom parom, do operacionog stola, ipak, još nije stiglo ni svih 400 pacijenata koji su se tada s pojedinačnih ”preselili” na centralnu listu čekanja. A bilo je obećano da će biti operisani najkasnije za ”četiri-pet meseci”.

    Posle formiranja centralne, na pojedinačnim listama pet centara letos je, prema evidenciji RFZO, ostalo 1.310 ljudi. U međuvremenu su, sa te centralne, pacijenti preusmereni opet na pojedinačne liste, i to u dva kardiohirurška centra: Klinički centar Srbije i Institut u Sremskoj Kamenici.
    U RFZO je za ”Novosti” u sredu rečeno da je u KCS upućeno 220, a u Kamenicu ukupno 91 pacijent.

    – Od prvih 50 pacijenata koji su preusmereni u našu ustanovu dosad je operisano njih 25 – kaže, za ”Novosti”, Goran Trajkovski iz Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. – Ostali su trenutno na listi čekanja sa svim ostalim pacijentima. Oni su bili ili manje urgentni za operaciju, ili moraju da im se rade dodatne analize. Među njima ima i onih kojima je zastarela dokumentacija, jer, recimo, nalaz kateterizacije važi šest meseci.
    U Kamenici je lane na otvorenom srcu urađeno 1.206 operacija. Trajkovski kaže da se sada na bajpas čeka najduže mesec dana, a na ugradnju veštačke valvule oko 40 dana.
     
    Pacijentima sa centralne liste koji su upućeni u Kamenicu i imali su svu potrebnu dokumentaciju, prema podacima RFZO, operacije su zakazivane u roku od jednog do tri meseca, a u KCS najdalje za šest meseci.
     
    – Većina tih pacijenata koji su iz drugih ustanova preusmereni kod nas operisana je – kaže, za ”Novosti”, profesor dr Mile Vraneš, direktor kardiohirurgije KCS. – Dnevno radimo po pet-šest operacija, zavisno od toga koliko imamo slobodnih kreveta u intenzivnoj nezi. Operacije se sada zakazuju za jul ove godine. To je medicinski prihvatljivo, ali je pacijentu koji čeka zahvat i strepi za svoj život to ”daleko”.
     
    I u Sremskoj Kamenici i u KCS kardiohirurzi kažu da se zbog hitnih slučajeva, koji moraju odmah da budu operisani, stalno odlažu ranije zakazane operacije. 
     

    ZAKAZUJU ZA 2015. GODINU!
    NajviŠe pacijenata na operaciju srca čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti ”Dedinje”: zamenu srčanog zaliska -1.062, a ugradnju bajpasa 455. Poslednji pacijent na listi za bajpas u ovoj ustanovi zakazao je operaciju za 25. februar sledeće godine, a za ugradnju veštačke valvule tek za jul 2015. godine! Iako se ovde na zahvat stiže sporije nego u drugim centrima, pacijenti su, izgleda, spremni da čekaju koliko god treba samo da se operišu u ”Dedinju”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE