Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uredba donosi nova pravila za muzički dinar

    Naknada za muzički dinar uskoro bi trebalo da bude smanjena uredbom Vlade Srbije uskoro, nezvanično saznaju „Novosti“. Osnov za uredbu je kršenje zakonske odredbe koja propisuje da ove naknade budu srazmerne onima koju naplaćuju države sa sličnim BDP. Naknade za muzički dinar kod nas su i po nekoliko puta veće u odnosu na mnogo razvijenije zemlje.

    Po usvajanju uredbe, maksimalni iznos tarife na mesečnom nivou za lokale površine do 50 kvadrata neće biti veći od 1/12 minimalne neto zarade u Srbiji, dok će lokali preko 50 kvadrata plaćati maksimalno 1/9 zarade. Takođe, uvešće se i takozvano „zoniranje“ po gradovima, pa će niže naknade imati oni sa lokalima na periferiji Beograda i u manje razvijenim opštinama. Tako bi naknada za kafić do 50 kvadrata u centru Beograda umesto sadašnjih 5.980 iznosila 1.745 dinara.

    Inače, Mlađan Dinkić, predsednik Ujedinjenih regiona Srbije, zajedno sa Dragoljubom Rajićem iz Udruženja poslodavaca Srbije, predstavio je predlog o smanjenju muzičkog dinara, kojim bi privreda godišnje mogla da uštedi oko sedam miliona evra. Ovaj predlog podrazumeva da vlasnici zanatskih radnji, kao i uvoznici i proizvođači računara i multifunkcionalnih uređaja uopšte ne plaćaju tu naknadu. Uvoznici i proizvođači muzičkih uređaja, diskova, video-traka, USB fleš drajvova i DVD uređaja plaćali bi 0,3 odsto umesto predviđenih tri odsto nabavne cene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE