Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Sve više Beograđana uči turski

Nekada su se na Filološkom fakultetu u Beogradu studenti turskog jezika mogli izbrojati na prste jedne ruke, a danas ih ima čak više od 70.
 


 
Profesori ne poriču da povećanom interesovanju doprinose popularne turske serije, koje su, osim fakultetskih katedri, popunile i učionice u školama stranih jezika, gde se broj polaznika, doslovno rečeno – udvostručio, piše list 24 sata.

„Turski jezik trenutno pohađa više od 100 polaznika, a od toga je bar 40 njih došlo jer je jezik čulo gledajući serije,“ ističu u Školi stranih jezika “Bejza”.

„Skoro svi su jezik zavoleli gledajući turske serije. Pojedini polaznici odlučili su se za kurs pošto su se zaljubili tokom letovanja u Turskoj ili tamo stekli dobre prijatelje,“  priča profesorka turskog u Školi stranih jezika “Đuro Salaj” Marija Ristić.

Kao i u vreme Kasandre, Esmeralde i drugih popularnih Špankinja, roditelji u jeku popularnosti turskih serija sinovima daju ime Onur. Tako su u roku od mesec dana matičari sa Zvezdare upisali tri Onura i nekoliko Šeherezada, i veruju da nema opštine koja u prethodnih godinu dana nije zabeležila bar jedno tursko ime.

„Turska serija imala je manji odziv u tom smislu, ali je tokom njenog trajanja upisano bar desetak Onura i Šeherezada,“ pričaju matičari opštine Savski venac.

 
Za osam meseci sedam novih prodavnica baklava

Popularnost turskih serija mudro su iskoristili i ugostitelji. Tako je od aprila do decembra prošle godine otvoreno sedam prodavnica baklava u Beogradu, a sudeći po komentarima sa foruma i društvenih mreža, sugrađani su turske poslastičarnice dočekali raširenih ruku.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE