Sve više Beograđana uči turski - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve više Beograđana uči turski

  Nekada su se na Filološkom fakultetu u Beogradu studenti turskog jezika mogli izbrojati na prste jedne ruke, a danas ih ima čak više od 70.
   


   
  Profesori ne poriču da povećanom interesovanju doprinose popularne turske serije, koje su, osim fakultetskih katedri, popunile i učionice u školama stranih jezika, gde se broj polaznika, doslovno rečeno – udvostručio, piše list 24 sata.

  „Turski jezik trenutno pohađa više od 100 polaznika, a od toga je bar 40 njih došlo jer je jezik čulo gledajući serije,“ ističu u Školi stranih jezika “Bejza”.

  „Skoro svi su jezik zavoleli gledajući turske serije. Pojedini polaznici odlučili su se za kurs pošto su se zaljubili tokom letovanja u Turskoj ili tamo stekli dobre prijatelje,“  priča profesorka turskog u Školi stranih jezika “Đuro Salaj” Marija Ristić.

  Kao i u vreme Kasandre, Esmeralde i drugih popularnih Špankinja, roditelji u jeku popularnosti turskih serija sinovima daju ime Onur. Tako su u roku od mesec dana matičari sa Zvezdare upisali tri Onura i nekoliko Šeherezada, i veruju da nema opštine koja u prethodnih godinu dana nije zabeležila bar jedno tursko ime.

  „Turska serija imala je manji odziv u tom smislu, ali je tokom njenog trajanja upisano bar desetak Onura i Šeherezada,“ pričaju matičari opštine Savski venac.

   
  Za osam meseci sedam novih prodavnica baklava

  Popularnost turskih serija mudro su iskoristili i ugostitelji. Tako je od aprila do decembra prošle godine otvoreno sedam prodavnica baklava u Beogradu, a sudeći po komentarima sa foruma i društvenih mreža, sugrađani su turske poslastičarnice dočekali raširenih ruku.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE