Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dom zdravlja Surčin počinje da se gradi u februaru

    Žitelji Surčina dobiće do kraja godine moderan dom zdravlja, u samom centru ove opštine i imaće 4.000 kvadratnih metara.

    U izgradnju i opremanje savremene zdravstvene ustanove biće uloženo oko 400 miliona dinara, a radovi na placu od 96 ari trebalo bi da počnu već u februaru. Prema planu, dom zdravlja će se sastojati od dve zgrade, u kojima će se nalaziti apoteka, službe za zdravstvenu zaštitu odraslih sa kućnim lečenjem, zdravstvenu zaštitu dece, zdravstvenu zaštitu žena, polivalentna patronažna služba, stomatologija, laboratorijska i rendgen dijagnostika i specijalističke službe: interna medicina, oftalmologija, ORL, psihijatrija, fizikalna medicina i rehabilitacija.

    U Surčinu i okolnim naseljima živi oko 50.000 stanovnika, kaže Vojislav Janošević, predsednik ove opštine, pa je neophodno da dom zdravlja zameni dotrajalu ambulantu, koja ima male čekaonice i loše uslove i za pacijente i za zaposlene.

    – Opština Surčin je otkupila zemljište, rešila probleme sa papirologijom i pobrinula se za izradu projekta, a grad će finansirati izgradnju i opremanje ustanove. Na tenderu je bilo devet ponuđača za izvođenje radova, a najpovoljnija firma je pobedila – „Akord inženjering”. Dom zdravlja će se nalaziti na sjajnom mestu, u Ulici Braće Puhalović, imaće veliki parking i prilaz sa tri strane. U poslednje tri decenije u svim anketama građani su se izjašnjavali da je najpotrebnija izgradnja doma zdravlja i rešavanje problema sa kanalizacijom, tako da radimo na tome da uslišimo njihove želje – istakao je Janošević.

    U sedam sela opštine Surčin nalaze se ambulante, čiji medicinari brinu o zdravlju njihovih žitelja, ali za mnoge zdravstvene probleme prinuđeni su da odlaze do većih zdravstvenih ustanova u Zemunu i drugim beogradskim opštinama.

    – Svaka opština ima svoj matični dom zdravlja, pa ćemo ga sada i mi dobiti. Najveći problem je što statistika pokazuje da u našoj opštini imamo dovoljan broj lekara u odnosu na broj stanovnika, ali u praksi se dešava da su gužve u ambulantama. Zato smo odlučili da opština finansira zapošljavanje dvoje lekara. Tako će selo Bečmen dobiti doktora koji će raditi u popodnevnim satima, a selo Petrovčić, koje ima 1.500 stanovnika, imaće svakoga dana lekara na raspolaganju, jer je dosad tu ponekad dolazio doktor. Ponosni smo i što smo izgradili novu ambulantu u Jakovu – naglasio je predsednik opštine Surčin.

    Najbliži dom zdravlja žiteljima Surčina trenutno je u Zemunu, a neka naselja udaljena su više od 40 kilometara od ove zdravstvene ustanove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE