Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mercator odustao od Pivovarne Laško

    Uprava slovenačkog trgovačkog lanca Mercator odlučila je da neće dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško.

    O odluci da neće predati ponudu za kupovinu grupe koja ima u vlasništvu 23,34 posto deonica Mercatora već je obavešten i Nadzorni odbor Mercatora, objavila je uprava trgovačkog lanca u saopštenju za javnost objavljenom na internet stranicama Ljubljanske berze.

    Mercator kao razlog odustajanja od preuzimanja Pivovarne Laško navodi velike rizike koje bi za Mercator ta operacija imala, s obzirom na uslove koje su Mercatoru postavili deoničari Pivovarne Laško na skupštini.

     
    Ti uslovi za Mercator bi predstavljali prevelik rizik koji se ne bi mogao kontrolisati, tvrdi Mercator pojašnjavajući odustajanje od operacije.

     
    Reč je o zahtevu deoničara da se izvede dokapitalizacije s izdavanjem novih deonica s udvostručavanjem sadašnjeg kapitala. Uz to, Mercator je, kako navodi, za Pivovarnu Laško bio spreman dati 19 evra po deonici, dok deoničari grupe zahtevaju 34 evra.

     
    Sadašnja je cena deonice Pivovarne Laško na Ljubljansoj berzi oko 10 evra.

     
    Većina slovenačkih poslovnih analitičara i dalje smatra kako je najava Mercatora da će preuzeti Pivovarnu Laško imala za cilj da spreči nastojanja Agrokora da realizuje svoju neobvezujuću ponudu od 221 evra za deonicu za preuzimanje Mercatora, za koju su u hrvatskoj kompaniji danas Bloombergu potvrdili da važi do 29. februara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE