Najviše se kupuju stanovi do 50 kvadrata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najviše se kupuju stanovi do 50 kvadrata

  Na tržištu nekretnina na ceni su gotovo isključivo stanovi manje kvadrature, pre svega oni do 50 kvadrata. To se neće promeniti ni posle usvajanja uredbe koja je olakšala kupovinu stanova uz subvencije države, piše Press.

  Takvu potražnju prati i gradnja, što dokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), po kojima je u novembru prošle godine prijavljena izgradnja 1.387 stanova, prosečne površine od 55 kvadrata.

  Samo mesec dana ranije prijavljena je izgradnja dvostruko manjeg broja stanova, sa prosečnom površinom od 71 kvadrata. Podaci RZS pokazuju i da će od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 7,3 odsto biti građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 126 metara kvadratnih, dok će čak 90,5 odsto biti građeno u zgradama s tri ili više stanova, i u tim zgradama će prosečna površina biti znatno manja – 47,1 metar kvadratni.

  Navedeni podaci, kako kaže sekretar Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije Goran Rodić, još jedan su dokaz da su se na našem tržištu i potražnja i ponuda okrenule ka manjim stanovima.

  Najviše su na ceni manji stanovi do 50 kvadrata, jednosobni ili dvosobni”, objašnjava Rodić.

  U odnosu na period pre početka krize, cene velikih stanova u Srbiji pale su za čak 40 odsto. Kod malih nije došlo do tolikog pada. “Kada su i veliki i mali stan u istoj zgradi, razlika u ceni kvadrata ide i do 20 odsto. Veća tražnja za manjim stanovima uslovila je i da oni, gledano po kvadratnom metru, budu skuplji”, čuli smo u gotovo svim agencijama za prodaju nekretnina koje smo zvali.

  Direktor konsultantske kompanije u oblasti nekretnina „Kapital market” Srđan Vujičić potvrđuje da je broj transakcija za stanove srednjih i malih kvadratura veći nego za velike stanove. “Jasan pokazatelj toga jeste i tendencija investitora da u projektima forsiraju male i srednje stanove”, kaže Vujičić, i dodaje da čvrsto veruje da će veća ponuda dovesti do blagog pada cene kvadrata.

  Beograd prednjači

  Najviše stanova trenutno se gradi u Beogradu, a zatim u Sremskom, Južnobačkom i Jablaničkom okrugu. Stambena gradnja u glavnom gradu dodatno će „ojačati” jer država na proleće počinje izgradnju 800 stanova u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu.

  “U naselju Stepa Stepanović gradi se 4.700 stanova. Zasad je u prodaju pušteno 2.000 stanova, od kojih je prodato 1.500, a ovih dana će se u ponudi naći i ostatak. Takođe, na proleće će početi i izgradnja 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova”, kažu u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE