Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povećanje rudnih renti diže cenu stanova i puteva?

    Nakon odluke Vlade Srbije o povećanju rudnih renti od 80 do 350 odsto, građevinske firme i cementare najavljuju da će ova odluka dovesti do poskupljenja stanova, puteva i mostova ili pak do zatvaranja građevinskih kompanija, koje ionako teško posluju.

    U Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kažu da poslovanje kompanija nije ugroženo, jer su rente i nakon povećanja među najnižima u Evropi.

    Goran Rodić, sekretar Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije, ne veruje da će ovim povećanjem porasti cene finalnih proizvoda, jer je tržište u građevinarstvu ionako ugroženo zbog nedostataka kupaca.

    „Firme će najverovatnije same na sebe preuzeti troškove usled čega će morati da se prave uštede na nečemu drugom. Da li će to biti otpuštanje radnika ili smanjenje kapaciteta, koji je ionako smanjen za 30 odsto, videćemo. Razumemo da država mora da puni budžet, ali ukoliko se stopira proizvodnja, država neće ništa postići“, kaže Rodić.

    Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u ministarstvu Olivera Dulića, kaže da je do poskupljenja došlo jer je cena rudne rente u Srbiji bila među najnižima u Evropi. „ Rente za većinu sirovina sada su prilagođene evropskim, dok su za laporac još uvek najniže. Poskupljenja ne bi trebalo da dovedu do zatvranja firmi, jer su u Srbiji još uvek najniže cene proizvodnje i radne snage“, kaže Dragosavljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE