Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkazano obraćanje Salmana Ruždija na Festivalu književnosti

    Planirano obraćanje indijskog pisca Salmana Ruždija iz Londona putem video linka Festivalu književnosti u Džajpuru otkazano je danas u poslednjem trenutku zbog bezbednosnih razloga, saopštila je indijska policija.
     
    Obraćanje dobitnika Bukerove nagrade na najvećoj smotri knjige u Aziji otkazano je pod pritiskom muslimanskih grupa koje su tražile od policije da zabrani video link, prenosi AFP.

    „Vlasnici festivala obavestili su policiju da ne mogu da dozvole organizatorima da održe video link u sadašnjoj situaciji“, izjavio je novinarima zvaničnik policije u Džajpuru.
     
    Direktor festivala je nekoliko sati pre najavljenog obraćanja Salmana Ruždija dobio pretnje smrću. Zbog istih pretnji, Ruždi je pre nekoliko dana bio primoran da otkaže najavljenu posetu festivalu.

    Poziv koji je Festival književnosti u Džajpuru uputio Ruždiju, čiji je Roman „Satanski stihovi“ iz 1988. zabranjen u Indiji, izazvao je proteste pojedinih muslimanskih grupa koji ovo delo smatraju uvredljivim za islam.

    Petodnevni festival, koji se završava danas, privukao je više od 70.000 posetilaca. Medju govornicima na ovoj velikoj smotri bili su pisci Ričard Dokins, Tom Stopard i Majkl Ondatje, kao i američka tv zvezda Opra Vinfri.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE