Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OECD: Potrebna je stroža kontrola švajscarskih banaka

    Stroža bankarska pravila koja je uvela švajcarska vlada da bi sprečila potrebu za skupim spašavanjima od bankrota nisu dovoljna, ukazala je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

    U najnovijem izveštaju, OECD je naveo da je potrebna oštrija i efikasnija kontrola dveju najvećih švajcarskih banaka da bi se zaštitili privreda i poreski obveznici u vreme finansijske krize.

    Zakonodavci su u septembru dogovorili set mera koje imaju za cilj da pripreme finansijske institucije da u budućnosti bolje apsorbuju gubitke, međutim, ti zakoni neće u potpunosti stupiti na snagu pre 2019.

    OECD je ukazao da će reforme smanjiti opasnosti ali da je koeficijent zaduženosti, koji predstavlja odnos duga prema vlasničkom kapitalu, odnosno određuje koliko banka može da se zaduži da bi finansirala svoje poslovanje, još uvek skroman kada se uzmu u obzir uključeni rizici. U okviru novih mera predviđen je koeficijent zaduženosti od pet odsto.

    Banke „Credit Suisse“ i UBS su dominantne u bankarskom sektoru Švajcarske, a UBS je pretrpeo velike gubitke 2008, kad je primio pomoć države u iznosu od šest milijardi švajcarskih franaka (4,9 milijardi evra).

    „Mada je direktna izloženost švajcarskih banaka trenutnim dužničkim problemima u evrozoni mala, Švajcarsku bi, putem bankarskog sektora, mogle da pogode globalne finansijske turbulencije“, poručio je generalni sekretar OECD Anhel Gurija.

    Ministar ekonomije Švajcarske Johan Šnajder-Aman rekao je na konferenciji za štampu u Bernu da su novi zakoni dogovoreni kao deo „prihvatljivog kompromisa“ među zakonodavcima i da je vreme njihovog stupanja na snagu određeno.

    „Važno je da smo doneli razumnu odluku, treba da je se držimo i ostvarićemo je najkasnije do 2019“, poručio je ministar. „U međuvremenu, u interesu dvaju velikih igrača (banaka) je da osiguraju postizanje stabilnosti“, dodao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE