Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom udvostručuje uvoz gasa iz Azerbejdžana

    Ruska gasna kompanija „Gazprom“ je objavila da će udvostručiti uvoz prirodnog gasa iz Azerbejdžana.
     
    Prema njenom izveštaju u 2012. će se povećati količine uvezenog gasa iz Azerbejdžana sa 1,5 na 3 mlrd. m3. Od 2013. količine uvezenog gasa iz tog izvora će se dalje povećati. Ugovor o tome je potpisan između Gazproma i azerbejdžanske naftne kompanije SOCAR. Gazprom time udvostručava uvoz GAAS iz Azerbejdžana već drugu godinu zaredom čime otežava pregovore Evropske unije i Azerbejdžana o uvozu gasa čime bi se smanjila zavisnost evropskih zemalja o ruskom gasu, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

    Istovremeno je Gazprom doneo odluku o ubrzanju realizacije gasovoda Južni tok pa će radovi na gradnji početi do decembra 2012. godine. Čelnik Gazproma je kazao kako je sve uglavnom spremno za početak radova što uključuje donošenje zakonskih okvira za realizaciju projekta u zemljama kroz koje gasovod prolazi, veliku zainteresovanost uključenih partnera, osiguranje sredstava itd, javlja novinska agencija UPI.

    Isto tako, srpska naftna kompanija NIS (u vlasništvu ruske naftne kompanije Gasprom Njeft) dobila je dozvolu za kupovinu još sedam benzinskih stanica u Bugarskoj. NIS je u leto 2011. godine ušao na bugarsko tržište i sada nastoji brzo kupiti stanice kako bi uspostavio značajniju maloprodajnu mrežu. Kako je širenje još u početnoj fazi, trenutno nema opasnosti od ugrožavanja ostalih kompanija, javlja bugarski dnevnik ‘Novinite’.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE