Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japan: Spoljnotrgovinski deficit prvi put posle 30 godina

    Posle više od 30 godina Japan je objavio svoj prvi spoljnotrgovinski deficit koji je posledica prošlogodišnjeg zemljotresa i cunamija i toga što je rastući jen negativno uticao na izvoz u 2011, dok su visoke cene goriva povećale troškove uvoza.

    To je prva kalendarska godina da je deficit robe od 1980. dostigao 2,49 biliona jena (32 milijarde dolara), saopštilo je japansko ministarstvo finansija, a prenosi agencija AFP.

    Uvoz je porastao za 12 odsto u odnosu na 2010., naročito uvoz sirove nafte i tečnog prirodnog gasa (LNG), dok je izvoz opao za 2,7 odsto, naročito automobila, poluprovodnika i drugih komponenti.

    Nakon što se podigao iz pepela Drugog svetskog rata, Japan se uspostavio kao trgovinska zemlja, uzivajući ogromne suficite zahvaljujući svojim konkurentnim automobilima, elektronici i drugim izvozima.

    Međutim, uvoz energenata zemlje siromašne resursima je opao nakon nuklearne krize u Fukušimi kada su atomske nuklearke izbačene iz pogona, a postrojenja za fosilna goriva se koristila da nadoknade razliku. Ukupno, uvoz sirove nafte je skočio za 21,3 odsto, uvoz LNG je skocio za 37,5 odsto, a uvoz naftnih derivata je porastao za 39,5 odsto, dok je izvoz automobila opao za 10,6 odsto, sa padom izvoza elektronskih delova za 14,2.

    Trgovinski deficit sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Japana, je pet puta veći u odnosu na 2010. Zemlja je zabeležila rekordni trgovinski suficit sa Evropskom unijom (EU), ali je on smanjen za 31,3 odsto u odnosu na 2010.

    Japan je ostvario deficit od 10,8 biliona jena samo sa Bliskim Istokom, koji je glavni snabdevač nafte za Japan, i deficit od 3,1 biliona jena sa Okeanijom, izvorom velikih količina sirovih materijala, naročito Australija.

    Snažan jen doprinosi snižavanju troškova uvoza, ali je veći njegov negativan efekat na izvoz.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE