Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na mostu Zemun-Borča i srpski građevinci

    Na radovima na mostu Zemun-Borča trenutno je angažovano oko 150 građevinaca koji su stigli iz Azije, a kompanija „China roud and bridge corporation“ uposlila je i 23 radnika iz Srbije. Ipak, ovo nije konačan broj domaće radne snage. S podizvođačima su ugovoreni radovi za pristupne puteve. Saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom na levoj obali Dunava gradiće domaći konzorcijum okupljen oko preduzeća „Ratko Mitrović“.

    Kineska kompanija CRBC je time ispunila odredbu ugovora o izgradnji mosta Zemun-Borča, kojom je predviđeno da najmanje 45 odsto vrednosti radova izvede domaća građevinska operativa. Vrednost ugovora između kineskog i domaćeg izvođača je 119 miliona dolara, dok je ukupna vrednost investicije 255 miliona dolara.

    – Domaći izvođači će izgraditi saobraćajnice i sve građevinske inženjerske objekte na trasi – kaže Nenad Bajić iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju. – Među njima su petlja sa Zrenjaninskim putem, ukrštanja kod Ovče, Kovilova i Zbega, kao i raskrsnice sa Pančevačkim putem. Kineski izvođač će izvesti na čitavoj trasi, osim mosta na Dunavu, dve mostovske konstrukcije – preko železničke pruge 550 metara i preko kanala Sebeš 120 metara. Preostalih 20 kilometara trase izvešće domaće firme.

    I najveći deo materijala je iz domaće proizvodnje, usled čega se može očekivati da će procenat angažovanosti srpske građevinske privrede preći polovinu vrednosti investicije.

    Svi radovi trebalo bi da budu završeni do kraja 2014. godine.

    Angažovanje domaćih preduzeća za skoro polovinu posla na gradilištu Zemun-Borča predstavlja direktnu korist za srpske građevinske firme i proizvođače građevinskog materijala. Osim ovih kratkoročnih, dugoročn efekat je stvaranje uslova za razvoj novog dela Beograda i stambenih, privrednih i drugih sadržaja, kao i potrebne infrastrukture.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE