Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Džekson i Kameron snimaju filmove na 48 i 60 fps

    Povećanje broja sličica u sekundi je novi izazov svim režiserima, distributerima i bioskopskim dvoranama, sa kojim će se uskoro morati ozbiljno uhvatiti u koštac. 

    Smatrajući da 3D tehnologija više ne predstavlja revoluciju u filmskoj tehnologiji, reditelji Piter Džekson i Džejms Kameron, odlučili su da ponovo pomere granice. Kameron je rekao: „3D je vrlo upečatljiva stvar, ali ako želite gledaocima dati ultra vizuelni kvalitet i omogućiti im stvarno briljantnu sliku, povećajte fps (broj sličica u sekundi)“.
     
    Upravo zato će nastavci njegovog hit filma „Avatar 2“  biti snimljeni u tehnologiji 60 sličica u sekundi (postojeći filmovi su svi na 24 fps), a toj filozofiji se priklonio i Piter Džekson koji upravo snima „Hobbita“ u 3D tehnici na 48 fps, koristeći isključivo digitalnu kameru.
     
    Zanimljivo je kako tehnologija snimanja filmova s većim brojem sličica od uobičajenih 24, nije nova stvar, jer je još 1983. Daglas Trambul hteo da snimi film „Brainstorm“ na 60 fps, čak je izmislio i projekcijsku tehnologiju pod nazivom Showscan, ali studiji i bioskopi su ga zbog cena uvođenja potrebne opreme glatko odbili, nakon čega je bio toliko razočaran da je napustio Holivud zauvek.
     
    Kameron misli kako je sad napokon sazrelo vrijeme za 60 fps filmove i kaže: „Daglas je imao briljantnu ideju, ali je bila preuranjeno briljantna“.
     
    „Hobbit“ bi u bioskopske dvorane trebao da stigne tokom ove godine, dok će „Avatar 2“ biti spreman za prikazivanje tek 2016. godine, što ostavlja dovoljno vremena industriji da usvoji nove standarde snimanja i reprodukcije na 60 fps.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE