Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Podrinju niske temperature nisu oštetile strna žita

    Za razliku od brdskih predela, oranice zasejane u ravničarskim delovima Podrinja do sada su neprekidno bile bez snežnog pokrivača, ali niske temperature, koje su iznosile i minus pet Celzijusovih stepeni, nisu oštetilestrna žita.
     
    Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Milenko Ðurić je rekao danas za Tanjug da na prostoru njihovog delovanja, a to su područja Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, mrazevi nisu oštetili strna žita koja su u fazi bokorenja.
     
    Prema Ðuriću, usevi, prvenstveno na površinama zasejanim posle najpovoljnijeg perioda za zasnivanje njihove proizvodnje, što je bilo odlučujuće uslovljenom dugotrajnom sušom, većinom su nedovoljno pripremljeni ušli u zimu. U tom delu Podrinja, prošle jeseni je pšenicom zasejano oko 2 200 hektara (ha), za ječam je izdvojeno 350, tritikale (žitarica za ishranu stoke) 620 i za raž 30 ha, podsetio je Ðurić. 

    Ðurić je ocenio da su, zbog nedostatka vlage u zemljištu tokom setve i dugotrajnog i usporenog nicanja, na pojedinim parcelama usevi proređeni, a imaju i niži sklop od potrebnog  za taj period vegetacije. 

    U ravničarskim predelima Podrinja, za razliku od brdsko-planinskih delova, u dosadašnjem toku zime je izostao snežni pokrivač ali niske temperature nisu značajnije oštetile ozima strna žita, smatra Ðurić. Po Ðuriću, smanjenje otpornosti na niske temperature je više izraženo kod useva čija je proizvodnja zasnovana posle najpovoljnijih rokova za setvu, tako da kod njih može da dođe do izvesnog smanjivanja lisne mase, pa i delimičnog uginuća biljaka. U brdsko-planinskim delovima Podrinja, ranije formiran snežni pokrivač predstavlja dobru zaštitu za tamošnje useve strnih žita, a najnovije padavine doprinele su povećanju zaliha vlage zemljišta nephodne za prolećni period vegetacije, zaključio je Ðurić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE