Protesti zbog preskupog gasa?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protesti zbog preskupog gasa?

  Iako u Srbijagasu kažu da prirodni gas u Srbiji neće poskupeti, potrošači ovog energenta već su iznervirani zbog sadašnje cene.
   
  Oni negoduju i zbog načina na koji je, krajem prošle godine, gas poskupeo i kako su cene primenjene. Naime, iz Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet ukazuju na to da je ovaj energent izuzetno skup, da su mnogi potrošači u dugovima, a da distributeri prete isključenjima.
   
  Po rečima predsednika Udruženja Prosperitet Radomira Ćirilovića, poskupljenje gasa 1. novembra 2011. godine bilo je protivzakonito, o čemu je Udruženje obavestilo sve nadležne organe, očekujući da deluje pravna država, ali se, nažalost, ništa nije desilo. Zbog toga će, najavljuje Ćirilović, ovih dana Republičkoj inspekciji biti upućene prijave protiv svih distributera u Srbiji.
   
  “Ukoliko inspekcijski organi ne urade svoj posao valjano,Prosperitet će organizovati proteste u celoj Srbiji. Nedozvoljivo je da se krše važeći zakoni i da odgovorni, a to su Vlada Srbije i Agencija za energetiku, a potom i distributeri, ne snose nikakve sankcije već se kola lome na leđima potrošača”, rekao je Ćirilović. 

  Ćirilović ukazuje na to da je 1. novembra 2011. godine na telefonskoj sednici Vlada Srbije donela odluku o poskupljenju gasa kod 34 distributera i na predlog AERS-a utvrdila povećanje cene od 12 do 44 posto i njenu primenu od 1. novembra. On objašnjava da je Zakonom o energetici jasno propisano da se o promeni cena i promeni tarifnog sistema potrošač mora obavestiti 15 dana pre nego što počne primena, dok je Zakonom o zaštiti prava potrošača regulisano da se nova cena može primeniti mesec dana od dana neposrednog obaveštavanja potrošača. 

  “Budući da su se i odluka o novoj ceni i njena primena poklopile, iako je nova cena mogla da se primenjuje od 1. decembra 2011. godine, potrošači su samo za novembar platili oko 280 miliona dinara više nego mesec ranije”, rekao je on. 

  Ćirilović kaže da je “na Republičkoj inspekciji da utvrdi nesporno narušavanje dva zakona, konstatuje prekršaj i pravna država mora reagovati. U suprotnom će se dokazati da u Srbiji nema pravne države, i bićemo primorani na to da organizujemo proteste u celoj Srbiji, u svim gradovima gde se koristi gas. Protesti će biti sinhronizovani, a centralni će biti održan ispred sedišta JP Srbijagas u Novom Sadu, gde očekujemo i odgovorne – predstavnike Vlade Srbije i AERS-a”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE