Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako Nemačka vidi budućnost Evrope?

    Nemačka kancelarka Angela Merkel u jučerašnjem govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu jasno dala do znanja kako ne misli odustati od puta kojeg je ranije zacrtala kao rešenje za dužničku krizu u eurozoni.

    Pre svega se to odnosi na zadržavanje pozicije kako se Nemačka ne bi trebala izlagati dodatnim rizicima povećavajući svoju ulogu u finansiranju problematičnih zemalja. Podsetimo, nekoliko zemalja, ali i šefica MMF-a Kristin Lagard, uputili su apel da se poveća kapacitet evropskog bailout fonda. Lagard se direktno obratila Berlinu sa sugestijom da se sredstva u EFSF-u, odnosno kasnije u ESM-u, udvostruče i okvirno utvrde na milijardu evra.

    Merkel je odlučno odbacila takvu mogućnost, naznačivši kako samo povećanje kapaciteta fonda neće vratiti poverenje u političare, ali i tržište. „Govore kako bi fond trebao biti duplo veći, pa čak i tri puta veći, jer bi se tad vratilo poverenje. Po meni to nema smisla jer se tako ne osigurava dugoročna verodostojnost. Nemačka ne želi da se dovede u situaciju u kojoj obećava nešto što ne može ispuniti, jer to tržišta mogu iskoristiti zbog čega će i Nemačka i Evropa postati još ranjivije“, objasnila je Merkel, prenosi Bloomberg.

    Ona je objasnila kako je ključ za stabilizaciju povratak poverenja u politiku vlada, zbog čega je apelovala na predstavnike poslovne zajednice da političarima daju vremena i prostora za potrebne mjere.

    Osim toga, Merkel je pozvala na jaču integraciju, posebno na nivou eurozone. „Moramo biti spremni prihvatiti više Evrope. Zajedničku valutu možemo ojačati samo ako budemo sarađivali na zajedničkoj politici. To znači da se polako moramo odricati nekih nadležnosti i predavati ih u ruke EU-a. Smisao fiskalne unije je imati mogućnost da neko nadređeno telo nadzire obveze drugih članice i kažnjava ih ako se tih pravila ne drže“, prenosi Reuters izjavu Angele Merkel.

    Zanimljivo je i kako je Merkel jučer predstavila svoju viziju budućnosti Evrope u kojoj bi se s vremenom „sva moć prenela u ruke Evropske komisije i koja bi vodila Evropu kao nova evropska vlada“. Zanimljivo je kako je upravo na nemački predlog uloga Evropske komisije ovih dana degradirana, u smislu toga da je njena funkcija, kada je u pitanju kontrola procesa u fiskalnoj uniji, s egzekutivne redukvana na izveštavačku ulogu. Na određeni način to bi se moglo shvatiti kao pokušaj Angele Merkel da do „više Evrope“ dođe putem „manje Evrope“.

    Tako bi  se i na Evropu primenio nemački model, s jasnom podelom na federalnu i regionalnu vlast. Tek još jedan argument u prilog onima koji smatraju da Evropa polako postaje Velika Nemačka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE