Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Teška druga polovina godine za srpske građevinare

    Situacija u građevinskom sektoru Srbije još je dobra, ali se poteškoće očekuju u drugoj polovini godine, ocenio je predsednik kompanije „PSP Farman“ Branislav Grujić, istakavši da treba podsticati domaće investitore i preduzetništvo.
     
    Građevinarstvo je među prvima koje će doživeti težak period u drugoj polovini godine kada budu završeni poslovi iz prethodne, dok se novi aranžmani neće otvarati jer poslovne banke, investitori i država nemaju mogućnosti za nove projekte, rekao je Grujić za Tanjug.
     
    Zahvaljući državnim podsticajima sačuvan je deo građevinske industrije, ukazao je Grujić, uz opasku da je država iscrpla budžetske mogućnosti za nove investicione podsticaje.
     
    Teško je, u sadašnjoj nepovoljnoj situaciji, očekivati da će poslovne banke plasirati novac u projekte, kaže Grujić i napominje da se na građevinskom tržištu oseća i slabije interesovanje stranih investitora.
     
    Treba biti vrlo pažljiv u oceni daljeg razvoja situacije i na vreme preduzimati korake da ne dođe do potpunog sloma, jer je onda vrlo teško obnoviti takvu industriju , upozorio je čelnik „PSP Farman“.
     
    Grujić, koji je i jedan od čelnih ljudi novoformiranog građevinskog konzorcijuma „Feniks“ sa više od 40 srpskih i slovenačkih kompanija, smatra da je neophodna kombinacija monetarnih mera kroz povećanje likvidnosti privrede i zaštite domaće proizvodnje i resursa.
     
    „Strani investitori ne mogu da zamene ono malo domaćih investitora i preduzetnika, koji žive i rade u ovoj zemlji i mora da se podstiče domaći kapital i preduzetnistvo, mala i srednja preduzeća i da im se da šansa za razvoj“, naglasio je on.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE