Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sud državi ne da njive

    Licitacija za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Senti juče je samo delimično održana za svega sedam od 32 parcela u katastarskim opštinama Senta i Tornjoš.
     
    Razlog za otkazivanje licitacije za 25 parcela, površine 1.718 hektara, je rešenje Privrednog suda u Subotici o zabrani raspolaganja parcelama koje su pod zalivnim sistemom, doneto po tužbi AD „Poljoprivreda” u stečaju protiv države Srbije! 

    Od predviđenih 2.358 hektara u 32 licitacione jedinice, izlicitirano je sedam parcela površine 620 hektara, za jednu licitacionu jedinicu za parcelu od 20 hektara niko se nije javio. Sve je otišlo po početnim cenama od 16.200 do 21.000 dinara po hektaru.

    Po rečima članice Opštinskog veća Sente za resor poljoprivrede Nataše Ademi, deo državnog zemljišta je lane izdat u zakup, ali su problemi nastali kod izdavanja oko 2.500 hektara pod zalivnim sistemom, koje je koristilo AD „Poljoprivreda”. U ovom senćanskom preduzeće u većinskom vlasništvu kontroverznog biznismena Mileta Jerkovića, u međuvremenu je otvoren stečaj, ali je prilikom dva pokušaja da se održe licitacije bilo velikog „cirkusa” pa su otkazivane.

    – Pošto je veći deo parcela pod zalivnim sistemom, morali smo ih izuzeti iz licitacije pa je održana samo licitacija za preostale pracele. Ovim smo zaokružili program korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta za 2011. godinu, što nam je bilo bitno da napravimo program za ovu godinu da bi se pare koje od zakupa ostaju opštini mogle koristiti za sređivanje atarskih puteva i druge namene.

    Državne njive pod zalivnim sistemom koje su izuzete iz licitacije, kako saznajemo, bespravno su uzorale neke firme, a neke jesenas i zasejale, što je zapisnički i konstatovala Republička poljoprivredna inspekcija.

    – Veliki deo njiva pod zalivnim sistemom, za koje je Privredni sud u Subotici stavio zabranu raspolaganja, uzorala je firma „Šeri-agrar” Višnje Jerković, koja drži svinjogojsku farmu „Poljoprivrede” u Bogarašu, datu joj u zakup, a još nekoliko firmi je ušlo u posed – rekla je Nataša Ademi. – Ročište po tužbi AD „Poljprivreda” u stečaju protiv države Srbije u Privrednom sudu u Subotici je održano 20. januara, ali je rešenje opštini Senta dostavljeno u četvrtak, dan uoči zakazane licitacije. Rešenje Suda nas je zateklo, a i proizvođači su imali jaku volju da uzmu u zakup ove parcele. Dok Sud stoji iza ovog rešenja, ovim parcelama ne može raspolagati država, odnosno Ministrastvo poljoprivrede, a opština, koja sprovodi operativni deo posla, ne može ih izdati u zakup.

    Za licitaciju za sve ponuđene površine bilo je zainteresovano 55 pojedinaca i firmi, koji su ispunili uslove i uplatili neophodan depozit. Zbog otkazivanja licitacije za 25 parcela, kako smo saznali od Nataše Ademi, novac uplaćen na ime depozita trebalo je da bude vraćen već tokom jučerašnjeg dana.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE