Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Abortus umesto kontracepcije

    Cena prekida trudnoće u lokalnoj anesteziji u novosadskom porodilištu je 10.000 dinara, a u opštoj anesteziji ova procedura košta 14.000 dinara. Cene je formirao Upravni odbor KC Vojvodine, a one obuhvataju klinički, ginekološki i ultrazvučni pregled pre i posle intervencije, sam prekid trudnoće i utrošeni medicinski materijal. Zdravstvena usluga prekida trudnoće pruža se u okviru Dopunskog rada na klinici, navode nadležni iz ove ustanove.

    U porodilištu navode da žene koje nemaju da plate abortus treba da podnesu dokumentaciju nadležnom centru za socijalni rad koji odobrava jednokratnu materijalnu pomoć i na osnovu predračuna uplaćuje navedeni iznos KC Vojvodine za pruženu zdravstvenu uslugu.

    – Prekid trudnoće se ne plaća i ako postoji zdravstveni razlog za to – kada su zdravlje ili život majke ugroženi trudnoćom ili porođajem ili ako sa bebom nešto nije u redu, što podrazumeva neka teška stanja koja se vide na ultrazvuku, poremećaj hromozoma dobijen analizom plodove vode ili ako je majka bila izložena infekcijama ili lekovima koji bi mogli da ugroze bebu. Pismeni izveštaj lekara o zdravstvenom stanju majke ili bebe, izveštaj lekara genetičara i izveštaj Komisije za prekide trudnoće se čekaju najduže sedam dana, i ako postoji razlog za prekid, to se radi bez obzira na starost trudnoće – kaže za Press dr Ksenija Kričković Pele iz novosadskog porodilišta.

    Kričković Pele navodi da žene nemaju poverenja u savremene metode kontracepcije, zbog čega smo u Evropi i dalje jedna od zemalja sa najvećim brojem abortusa.

    – Ako je cena bakarne spirale oko 1.800 dinara, a ona može da štiti od neželjene trudnoće tokom deset godina, nejasno je zašto naše žene i dalje koriste metodu prekinutog odnosa kao dominantnu zaštitu od trudnoće. Kontraceptivne tablete koštaju od 300 do 900 dinara, a neke se mogu dobiti i po nižoj ceni sa receptom ginekologa, ali se one i dalje veoma malo koriste, dok su pilule u zemljama zapadne i severne Evrope sa najnižim stopama abortusa najkorišćenija metoda kontracepcije – ističe ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE