Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Paori zainteresovani za razmenu

    Sredina februara i početak marta pravo je vreme za prihranu pšenice azotnim mineralnim đubrivima kako bi u punoj kondiciji dočekala žetvu i dala dobar rod. Država je odlučila da razmenom đubriva za pšenicu i kukuruz pomogne da što više đubriva bude upotrebljeno u prihranjivanju.

    Bezmalo četvoromesečna suša od avgusta do novembra onemogućila je kvalitetnu setvu i nicanje pšenice. S obzirom na činjenicu da je pod hlebnim žitom posejano manje od 400.000 hektara, država je odlučila da pomogne poljoprivrednicima mineralnim đubrivima da koliko-toliko nadomeste propuste u samoj setvi.

    Zemljoradnicima koji su jesenas posejali pšenicu, a koji imaju registrovana gazdinstva, na raspolaganju će biti 200 kilograma azotnog mineralnog đubriva KAN do površina od 30 hektara. Država je za razmenu opredelila11.000 tona tog azotnog đubriva. S obzirom na činjenicu da je za prihranu svih površina pod pšenicom potrebno 80.000 tona đubriva više je nego jasno da će KAN dobiti poljoprivrednici koji budu brži u predaji potrebne dokumentacije.

    Nju mogu podneti u preko 140 filijala i ekspozitura Uprave za trezor, kao i u mesnim kancelarijama u kojima njihove zahteve prima 1.400 asistenata savetodavaca.

    Poljoprivrednici sa kojima država potpiše ugovor o razmeni žitarica za KAN, đubrivo će moći da podignu u Pančevačkoj azotari i kod preko 50 ovlašćenih skladištara. U tom slučaju pariteti će biti sledeći: kilogram đubriva za 1,40 kg pšenice lanjskog roda; ili za 1,50 kg pšenice ovogodišnjeg roda ili za 1,60 kg kukuruza.

    Veljko Đorđević iz sektora za analitiku Ministarstva za poljoprivredu tvrdi da će poljoprivrednici koji uđu u aranžman sa državom na vreme dobiti đubrivo da prihrane pšenicu.

    „Nakon završenog procesa podnošenja zahteva i odobrenja Ministarstva poljoprivrede tj. Potpisivanja ugovora poljoprivrednika sa Robnim rezervama isporuka KAN-a će biti urelativno kratkom vremenu, ne više od deset dana“, kaže Đorđević.

    Sekretar Udruženja za poljoprivredu pri privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin kaže da je svaka pomoć paorima dobrodošla, ali da su u mnogo nepovoljnijim uslovima privređivanja, pre petnaestak godina pariteti za poljoprivrednike bili znatno povoljniji.

    „Moram da podsetim da smo 1996 godine imali paritet 0,7 kg đubriva za kilogram pšenice i te iste fabrike u Pančevu. Sada je to dvostruko veća obaveza isporuke pšenice. Moram da kažem da je 11.000 tona nedovoljno da bi se prihranila pšenica i da je 200 KAN-a po hektaru nedovoljna količina. Da je u pitanju Urea onda bi to bila druga situacije“, kaže on.

    Bugarin podseća da je u odnosu na KAN, urea duplo koncentrisanije azotno sporotopivo đubrivo koje poljoprivrednici u Vojvodini koriste u prvom prihranjivanju pšenice, a koje se, na žalost, nije našlo u ponudi države.

    „Proizvođačima u Vojvodini bi u ranim rokovima prihrane pšenice, znači kad je zemljište smrznuto, više odgovarala Urea koja ima produženo delovanje. KAN bi mogao interventno da se isporuči u martu kada se vidi kakva je pšenica izašla iz zime“, kaže Bugarin.

    Prema informaciji iz Ministarstva poljoprivrede, prvog dana prijema zahteva, poljoprivrednici su se masovno prijavljivali za razmenu mineralnog đubriva za pšenicu i kukuruz.

    Najveća zainteresovanost bila je među zemljoradnicima u Vojvodini, Mačvi i Pomoravlju.

    Predviđeno je da se zahtevi poljoprivrednika primaju do ponedeljka 6. februara.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE