Povratak nemačkih proizvođača igračaka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Povratak nemačkih proizvođača igračaka

  Posne godine su prošle: nemački proizvođači igračaka ponovo dobro posluju – sa tradicionalnim igračkama. Sve više firmi se vraća u Nemačku da proizvodi igračke u svojoj zemlji nakon što su to godinama radili u Aziji.

    

  Prošlo je više od pet godina otkako je američki proizvođač Matel morao da povuče sa tržišta i prestane da proizvodi više od milion i po igračaka. One su bile prefarbane bojama koje su sadržale visok procenat olova. Otada se mnogo toga promenilo u branši, kaže Ulrih Brobajl iz Nemačkog saveza udruženja industrije igračaka.
   
  „Smernice za proizvodnju igračaka su promenjene. Sada su mnogo sveobuhvatnije. Mi kao Savez tu pružamo odgovarajuću podršku. Obučavamo stručnjake, na internetu nudimo banke podataka sa aktuelnim propisima. I sami vršimo ispitivanja – u uredu imamo merni uređaj za detekciju teških metala. dosta toga je učinjeno, i biće učinjeno i u budućnosti, tako da igračke ne samo što će biti čiste, već i sigurne.“

   
  Nemačka industrija igračaka se dobro kotira
   
  Od pre nekoliko godina, nemačke dečje sobe su ponovo počele da osvajaju klasične igračke. Traže se kreativne igračke i roditelji ih sve više kupuju. U trendu su, na primer, mehurovi od sapunice koji ne izlaze – kao nekada – iz malih cevčica, već se ispaljuju iz pištolja ili pomoću rakete. Igre za računare se slabije prodaju. Ali i dalje se traže igračke visoke tehnologije, na primer, modeli helikoptera, a ima i takvih koji mogu da prelete komšijinu kuću… a da se komšije zbog toga ne naljute.”
   
  Posle godina stagnacije, industrija igračaka beleži rast. 2010. je zabeležila plus od pet procenata, 2011 od šest procenata. Prošle godine su na tržištu igračaka obrnute 2,7 milijarde evra: „Nemačka industrija igračaka se trenutno vrlo visoko kotira, njoj u ovom trenutku ide vrlo dobro“, kaže Ulrih Brobajl.
   
  Na listi deset najvećih proizvođača igračaka, Nemci su trenutno na šestom mestu, iza SAD, Japana, Kine, Engleske i Francuske. Sve više proizvođača se vraća u Nemačku, odnosno Evropu.
   
  „Evropa – a mislim i na Nemačku – kao da je ponovo postala atraktivna. Ako uzmemo prošlu ili pretprošlu godinu, tada smo još imali udeo od 70 odasto svetske proizvodnje u Kini. On se, međutim, smanjuje za pet procenata godišnje. Nemački proizvođači se vraćaju u Evropu i taj trend će se nastaviti“, kaže Ulrih Brobajl.
   
  Povratak iz Azije
   
  Sve veći troškovi proizvodnje u Aziji, manjak radne snage u kombinaciji sa visokim cenama sirovina i energije, razlozi su iz kojih se mesta proizvodnje sve više sele iz Azije u Evropu. Među povratnicima su tradicionalni proizvođači kao što je “Steiff”, koji je pre 132 godine osnovala Margareta Štajf.
   
  „Firma “Steiff” se pre par godina povukla, isto tako i “Marklin”; oni su u međuvremenu počeli da proizvode u Istočnoj Evropi. Dobar primer je i “Symba Dickie”, ta firma se kompletno povukla iz Kine i sada ponovo proizvodi u Evropi, to jest, u Nemačkoj“, kaže Margareta Štajf.
   
  Nemački proizvođači igračaka imaju za sobom nekoliko turbulentnih godina. Pamtimo čitav niz fuzija ili stečaja. Tako je firmu “Heros”, osnovanu 1903, preuzela grupa “Symba Dickie”, a 150 godina star tradicionalni proizvođač “Marklin” morao je da 2009. prijavi stečaj. Od početka ove godine, taj proizvođač modela železnica rade odgovornije jer se nagodio sa bankama. Reč je o modelima koje vole deca, a još više očevi.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE