Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iran pokrenuo satelitski TV kanal na španskom jeziku

    Iran je danas pokrenuo 24-časovni satelitski TV kanal na španskom jeziku, na kom će se emitovati vesti, iranski dokumentarni i umetnički filmovi, javila je britanska mreža BBC.

     
    Pozivajući se na poluzvaničnu iransku agenciju Fars, BBC navodi da je kanal pokrenut kako bi se ojačale kulturne veze Irana i zemalja španskog govornog područja, kao i da bi se neutralisao uticaj američkih medija u regionu.
     
    Fars je preneo izjavu iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada sa ceremonije pokretanja TV kanala „Hispan TV“ da Zapad koristi medije kako bi dominirao.

    – Danas samoživa i preteća manjina utire teren za svoju dominaciju nad narodima medijskim sredstvima. Mediji treba da promovišu poruke mira, prijateljstva, slobode i bratstva širom sveta i približava ljude jedne drugima, a s druge strane da smanjuje polje koje arogantne sile koriste za sprovođenje svoje hegemonije, kao i da zbližava slobodne i pravdoljubive narode – rekao je Ahmadinežad u intervjuu novom kanalu.
     
    BBC navodi da je program „Hispan TV“, koji će moći da se gleda na mobilnim telefonima i internetu, tokom decembra bio probno emitovan, kao i da je finansira vlada Irana, kao i Preš TV na engleskom i Al-Alam televiziju na arapskom jeziku.
     
    Odlukom britanskih vlasti, 20. januara je oduzeta dozvola za emitovanje Preš TV-a nakon što je Uprava za radio, TV i telekomunikacione kompanije kaznila tu TV u decembru sa 100.000 funti zbog emitovanja nedozvoljenog intervjua sa pritvorenim novinarom časopisa „News Week“.

    Po navodima britanske mreže, Ahmadinežad aktivno traži pristalice u Latinskoj Americi. Iranski lider je ovog meseca posetio Venecuelu, Kubu, Nikaragvu i Ekvador, podseća ruska agencija Itar-Tas, prenoseći da je na današnjoj ceremoniji Ahmadinežad na španskom uzviknuo: „Živela Španija, živela Latinska Amerika“.

    Pokretanje TV kanala već je pozdravio predsednik Venecuele Ugo Čaves, navodi ruska državna agencija.
     
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE