Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spornih implanata kukova nema u Srbiji

    Kompanija „De Puy“ iz Velike Britanije povukla je sa tržišta neke serije implanta kukova, jer je više osoba kojima su ugrađeni dobilo bolove koji su zahtevali novu operaciju, izjavio je portparol Agencije za lekove Aleksandar Tucović, navodeći da ti implanti nisu bili na srpskom tržištu.
     
    Ta sredstva nisu bila u prometu na tržistu Srbije, tako da nema razloga za bojazan, kazao je Tanjugu Tucović, portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS). 

    „Povučena su sredstva jer je proizvođač još 2010. godine utvrdio da se kod značajnog broja osoba, kod kojih su ugrađeni navedeni implanti, javlja bol i drugi simptomi, koji su doveli do potrebe za ponovnom operacijom zamene kuka“, objasnio je Tucović. 

    Pet godina nakon operacije kod značajnog broja pacijenata bilo je potrebno ponoviti operaciju. 

    „Nakon brojnih istraživanja koja su sprovedena, došlo se do sumnje da metalni delići koji se prilikom trenja metal-metal oslabađaju, ulaze u telo i mogu izazvati neželjene posledice, kao što su bolne inflamatorne reakcije u tkivu, oštećenja mekih tkiva, probleme sa hodom i povećana koncentracija teških metala u krvi – kobalt, hrom..“, kazao je Tucović. 

    Proizvođač „De Puy International Limited“ iz Velike Britanije je izdao preporuku zdravstvenim radnicima da je potrebno da dodatno prate pacijente sa ugrađenim takozvanim ASR implantima i da ih upućuju na redovne kontrole krvi. 

    ALIMS je za ta medicinska sredstva izdala Rešenje o upisu medicinskih sredstava u Registar medicinskih sredstava sa rokom važenja do 29. novembra 2011. godine. 

    Nosilac upisa u Registar medicinskih sredstava je „Johnson & Johnson S.E.Inc“, koji je obavestio predstavnike ALIMS-a da se medicinska sredstva (ASR implanti), nisu stavljala u promet na teritoriji Srbije, kazao je Tucović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE