Arilje dobilo laboratoriju za otkrivanje pesticida u voću

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Arilje dobilo laboratoriju za otkrivanje pesticida u voću

  Inovacioni centar u Arilju dobio je laboratorijsku opremu za merenje koncentracije teških metala, pesticida i drugih hemijskih elemenata u voću.

  Oprema je nabavljena u okviru projekta “Ariljska malina”,koji finansira Evropska unija sa 713.128 evra, a prema inženjeru Draganu Radoviću, reč je o uređajima poslednje generacije koji imaju mnogobrojne mogućnosti proučavanja i analize humanog materijala, pri čemu će se zaposleni u Inovacionom centru fokusirati na biljnu proizvodnju.

  “Naši potencijalni klijenti su prerađivači maline, mada možemo da radimo i sa ostalim vrstama voća. Kupci u inostranstvu imaju određene zahteve u pogledu kvaliteta, zato iako ovakva procedura nije obavezna, sigurno da je za svakog proizvođača dobro da zna da li u svojoj robi ima ostataka pesticida. Rizik je daleko manji jer se mogu preduzeti odrećene mere, kako ne bi došli u situaciju da izvezena roba bude vraćena”, kazao je Radović.

  Projekat “Ariljska malina” usmeren je ka unapređenju konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade maline u regionu koji, prema Elaboratu o zaštiti imena porekla ove voćne vrste, obuhvata teritoriju Arilja, Ivanjice, Lučana, Požege, Užica, Čajetine i Nove Varoši.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE