Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kafa u funkciji smanjenja emisije CO2?

    Da li ste znali da pored toga što je omiljeni napitak, kafa ima izuzetnu toplotnu moć, pa se može koristiti i kao energent?

    Upravo takvo otkriće kompaniji Strauss Adriatic, poznatoj po brendu Doncafé i proizvodima od kafe, donosi ogromne uštede i smanjuje emisiju CO2 iz njenih postrojenja.
     
    Ova kompanija svake godine uveze i preradi velike količine sirove kafe. Iz tog procesa preostane čak 140t kafene plevice, koja se u procesu prženja izdvaja i zapravo predstavlja otpad.
     
    Tragajući za načinima da taj otpad reciklira, istraživanja u laboratorijama Mašinskog fakulteta i Instituta Vinča pokazala su izuzetnu toplotnu moć kafene plevice. To otkriće podstaklo je Nemanju Mašića, menadžera održavanja ove kompanije da u saradnji sa Inovacionim centrom Mašinskog fakulteta izradi projekat kotlarnice za grejanje na briket kafe. S obzirom da je količina od 140t briketa kafe dovoljna za okvirno tri meseca grejanja, kotlarnica je projektovana tako da sagoreva i druge oblike biomase.
     
    Ovo neobično, ali svakako inovativno rešenje predstavljeno je i na Opercionom sastanku Strauss Group-a u Izraelu, gde je predlog sa oduševljenjem prihvaćen, a investicija odobrena. Uštedama koje ovakav vid grejanja donosi, a koje iznose od 65 do 90 hiljada evra godišnje, investicija će biti isplaćena za najviše godinu i po dana. Važan argument za primenu projekta svakako je i smanjenje emisije gasova staklene bašte u atmosferu za 14%, što potvrđuje odgovornost kompanije Strauss Adriatic prema okruženju u kom posluje.

    Ovaj projekat kompaniju Strauss Adriatic čini jedinstvenom u regionu po upotrebi kafene plevice kao goriva, a Nemanju Mašića, zahvaljujući uštedama koje je projekat donosi, inovativnosti i kreativnosti, svakako čini zaposlenim kakvog bi svaki poslodavac poželeo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE