Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija ograničila uvoz žive stoke zbog virusa

    Ruska Federalna službe za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju saopštila je da je, počev od danas, privremeno zabranila uvoz žive krupne rogate stoke i od nje dobijenog genetskog materijala iz Nemačke, Holandije, Belgije i Francuske i takođe sitne rogate stoke i genetskog materijala iz Francuske, zbog virusa „šmalenberg“.

     
    Ova služba je takođe potvrdila zabranu uvoza krupne i sitne rogate stoke iz Velike Britanije, kao i uvoza genetskog materijala od tih životinja od 1. februara, preneo je Reuters. Razlog uvođenja zabrane je nepoznata bolest životinja koju izaziva virus „šmalenberg“, „sa ciljem da se teritorija Rusije zaštiti od unošenja tog virusa“.

    Uvoz govedine iz tih zemalja za sada nije zabranjen, rekao je predstavnik federalne veterinarske službe Aleksej Aleksejenko i dodao da se situacija prati i da će, pri najmanjoj opasnosti, biti donesene mere zabrane uvoza.

    Rusija je već od 17. januara ograničila uvoz žive sitne rogate stoke, mesa, sperme i embriona iz pomenutih zemalja. Nepoznata bolest, koja je u novembru otkrivena kog zaražene stoke u Nemačkoj, povezana je sa virusom „šmalenberg“ koji izaziva nakaznost mladunaca ili uginuće fetusa, saopštila je Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije. Taj virus je od tada otkriven kod goveda, ovaca i koza  u Holandiji, Belgiji i Britaniji.

    „Ova zabrana je važna za članice EU koje imaju ekonomske probleme jer znači dalje ograničenje njihove ekonomske aktivnosti“, ukazala je ekonomista Organizacije UN za hranu i poljoprivredu za regione Evrope i centralne Azije Guljahan Kurbanova.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE