Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Dobričin prsten“ uručen Ružici Sokić

    Nagrada za životno delo „Dobričin prsten“ za 2011. godinu, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, uručena je sinoć Ružici Sokić na svečanosti u njenom matičnom pozorištu Ateljeu 212.

    Najviše glumačko priznanje predala joj je prošlogodišnja dobitnica Jelisaveta Seka Sablić, u sali prepunoj kolega, prijatelja i poštovalaca, među kojima je bio i ministar kulture Srbije Predrag Marković.
     
    Prethodno je predsednica Udruženja Ljiljana Đurić podsetila na istorijat nagrade koja nosi ime po bardu srpskog glumišta Dobrici Milutinoviću, a upravnik Ateljea Kokan Mladenović istakao je da je od 27 dosadašnjih dobitnika čak 25 igralo u tom pozorištu. On je i izveo na scenu, kako je rekao, „večitu princezu“ Ružicu Sokić, koja je sedeći u crvenoj fotelji, pored stočića sa cvećem, slušala prijatelje, dok su se u pozadini smenjivali fotosi i inserti iz njenih mnogobrojnih predstava.

    Na lepe i zanimljive trenutke jedne duge i bogate karijere podsetili su njeni partneri iz zlatnog doba Ateljea, slavni glumci Mira Banjac i Bora Todorović.

    O njenom raskošnom talentu i specifičnom glumačkom stilu koji se temelji na humanosti i emociji kojima oživljava scenske likove govorili su akademik Ljubomir Simović, teatrolog Jovan Ćirilov, dramski pisac Nebojša Romčević. Ljubav i zahvalnost izrazile su joj mlađe koleginice Jelena Jovičić, Vesna Stanković i Milica Milša, dok je Žarko Jokanović istakao njene divne ljudske osobine.

    Predsednica žirija Gorica Popović pročitala je obrazloženje u kome se ističe umetnički značaj koji je izgradila Sokićeva tokom poluvekovne karijere „glumice za sve medije i sve žanrove“, kroz likove Mileve, Rozike, Zorke, Žute, Juliške, Gospave i Leposave – „anonimne žene sazdane od lokalnog, perifernog, našeg materijala“, ali i kroz likove iz svetske dramske literature, ukupno više od 80 uloga.

    Ružica Sokić je na svako izlaganje imala spontani komentar, pa je svečani program, koji je režirao Jug Radivojević, protekao u srdačnoj, povremeno i dirljivoj, atmosferi.

    „Hvala svima, nisam znala da me toliko volite. Ovo je tako srećan dan da nisam ni sanjala da ću ga doživeti“, rekla je na kraju vidno uzbuđena glumica.

    Dodelu nagrade pomogli su Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda, a priključilo se, kao i svake godine, pozorište „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE