Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina: Nemamo nameru da kupujemo Evropu

    Kina nema ni nameru ni mogućnosti da „kupi Evropu“, izjavio je kinski premijer Ven Điabao na ekonomskom forumu u Kantonu na kojem učestvuje i nemačka kancelarka Angela Merkel.
     
    Ističući želju svoje zemlje da pomogne Evropi da prebrodi finansijsku krizu, Ven je rekao da „neki misle da to znači da Kina želi da kupi Evropu“.
     
    „Kina međutim, tako nešto ne namerava niti za to ima mogućnosti“, poručio je on.
     
    Ven Điabao je prethodnog dana u Pekingu rekao da Evropa „pod hitno“ mora da reši finansijsku krizu i dodao da Kina planira „pojačano učešće“ u Evropskom fondu za finansijku stabilnost (FESF), kao i u Evropskom mehanizmu za stabilnost (MES) fondu za stalnu finansijsku pomoć koji bi trebalo da počne sa radom u julu.
     
    „Rat“ EU i SAD protiv Kine?


    Kako piše Glas Rusije, u julu prošle godine Sjedinjene Države, Evropska unija i Meksiko tužile su Kinu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).
     
    One su tvrdile da izvozne kvote i carine na neke sirovine predstavljaju povredu međunarodnih trgovinskih propisa i nepoštovanje obaveza koje je Kina preuzela ulaskom u STO. Žalbeno veće STO, u ponedeljak, presudilo je u njihovu korist.
     
    I evropski komesar za trgovinu Karel De Guht, početkom novembra 2011. je upozorio da vođenje biznisa u Kini evropskim kompanijama ozbiljno otežava trgovinska politika lokalnih vlasti, zasnovana između ostalog na monopolskom pristupu sirovinama.
     
    Slične primedbe na račun Kine stižu i iz Sjedinjenih Država. Istupajući pred Kongresom SAD predsednik Barak Obama pozvao je Kinu da odustane od dampinga i protekcionizma.
     
    Po Obaminom mišljenju, kineska izvozna preduzeća dobijaju subvencije, a smanjeni kurs juana daje im dodatnu prednost na svetskom tržištu. On je pozvao da se ojačaju mere ograničavanja uvoza švercovane robe, piratskog softvera, da se formira specijalni kontrolni organ za suprotstavljanje nesavesnoj konkurenciji.
     
    Novinari su izračunali da je predsednik Obama u svom izlaganju pet puta pomenuo Kinu u negativnom kontekstu.
     
    Evropska komisija pipremiće do marta nacrt rezolucije EU o uvođenju protekcionističkih mera protiv Kine. Evropa, koja je veliki trgovinski partner Kine, ozbiljno rizikuje ako se zaoštravanje protivrečnosti između EU i Kine pretvori u trgovinski rat.
     
    Uzimajući u obzir rastuće američko-kineske protivrečnosti, novi trgovački rat, sasvim moguće, može da stekne globalni karakter.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE