Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Solarni „bum“ na evropskom tržištu

    Poslednji kvartal 2011. na evropskom tržištu fotovoltaika zabeležen je porast od čak 23%, što je unelo kratkoročni optimizam u taj sektor.
     
    U celoj prošloj godini taj sektor rastao je 18%. Povećanju prodaje doprinelo je usporavanje pada cena u proteklom periodu, ali preokret bi ipak mogao doneti španski moratorijum na subvencionisanje novih sistema, kao i zaoštravanje politike prema fotovoltaicima u drugim zemljama, kao što je vodeća Nemačka koja je najavila smanjenje tarifa u ovoj godini.
     
    U prvom kvartalu 2012. predviđa se da potražnja za modulima u Evropi raste 10%, zahvaljujući Belgiji, Francuskoj, Španiji i Grčkoj, kao i Velikoj Britaniji. Nemačko tržište u poslednjem kvartalu 2011. palo je za 63% u odnosu na prethodni kvartal, ali rastu su doprinele Belgija i Britanija gde je instalirano 370 MW.

    „Kineski proizvođači fotomodula predviđaju nestašicu modula do kraja prvog kvartala ove godine, ali dokazi za to nisu posve uverljivi. Kolika će biti cena zavisiće od politike veletrgovaca i njihovog stvaranja zaliha u atmosferi nesigurnosti. Najvažniju ulogu imaće Nemačka u kojoj će potražnja biti usaglašena s predloženim mesečnim, a ne dvogodišnjim promenama tarifa“, kaže dr. Alan Tarner, podpredsednik Solarbuzza za Renewable energy Focus.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE