Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japan smanjio korišćenje nuklearki

    Prvi put od 1997. godine, od kada se vodi takva statistika, Japan koristi tek 10,3 odsto kapaciteta svoje nuklearne energetike.
     
    Angažovanost atomskih centrala je krajem prošle godine bila na nivou od 15,2 odsto. U januaru su zbog preventivnog ispitivanja zaustavljena još tri reaktora, tako da su sada u pogonu samo tri reaktora od kojih će jedan biti zaustavljen već ovog meseca, prenela je ruska agencija RIA Novosti.
     
    Ukoliko u naredna dva meseca ni jedan reaktor koji je prošao ispitivanje, ne bude pušten u rad, od 54 atomskih reaktora u Japanu neće raditi ni jedan. 

    Za ponovno aktiviranje reaktora je potrebno da uspešno prođe obavezne stres-testove, čije rezultate odobravaju japanski i stručnjaci Međunarodne agencije za nuklerarnu energiju (IAEA). Da bi posle toga počela sa radom, kompanija operater mora da dobije i dozvolu vlade i saglasnost lokalnog stanovništva. 

    Do sada su samo dva japanska reaktora uspešno prošla stres-test i dobila dozvolu japanskih i međunarodnh eksperata. Sem toga, zbog krajnje negativnog stava javnosti posle havarije atomske centrale „Fukušima-1“, perspektive ponovnog puštanja reaktora u pogon su veoma maglovite. 

    Havarija atomske centrale „Fukushima-1“ do koje je došlo posle cunamija 11. marta prošle godine, prouzrokovala je curenje radijacije na kopno, vazduh i more. 

    Za potpunu likvidaciju posledica zračenja potrebno je 30-40 godina. Iz zone nuklearke, 20-30 kilometara u prečniku, evakuisano je 140.000 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE