Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vida Ognjenović dobila Svetsku nagradu za humanizam

    Književnica Vida Ognjenović ovogodišnji je dobitnik Svetske nagrade za humanizam koju dodeljuje Ohridska akademija za humanizam, a odluku o ovom značajnom priznanju doneo je sedmočlani međunarodni žiri, saopštila je danas izdavačka kuća „Arhipelag“.

    Svetska nagrada za humanizam uručena je Vidi Ognjenović na svečanoj ceremoniji koja je održana u Ohridu, u kući „Uranija“ koja pripada Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti.

    Tokom boravka Ognjenovićeve u Makedoniji predstavljeno je i makedonsko izdanje njenog romana „Preljubnici“, objavljenog u izdavačkoj kući „Slovo“ iz Skoplja i u prevodu poznatog makedonskog pisca Dimitra Baševskog.

    Nagrada je ustanovljena 2007. u Ohridu u spomen na Svetog Klimenta Ohridskog, osnivača prve srednjovekovne škole za humanizam u Evropi i dodeljuje se značajnim ličnostima savremene svetske kulture i umetnosti.

    Pre Ognjenović, Svetsku nagradu za humanizam dobili su japanski budistički filozof Daisaku Ikeda (2007), portugalski filmski reditelj Manuel de Oliveira (2008), ruski pisac i nobelovac Aleksandar Solženjicin (2009), indijski kompozitor, humanist i filozof Ravi Šankar (2010) i britanski pozorišni teoretičar i reditelj Piter Bruk (2011).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE