Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osiguranje čuva useve i stoku

    Poljoprivredna proizvodnja je pod stalnim rizikom, jer klimatske promene i bolesti životinja često neplanirano smanjuju zaradu seljaka. Zato država poziva poljoprivrednike da osiguraju useve i stoku.

    Kada se proizvodi na otvorenom, kako je to najčešće u poljoprivredi, nikada se sa sigurnošću ne može znati kako će biti završena proizvodna godina.

    „Zato država već godinama poljoprivrednicima pokriva deo troškova osiguranja“, podseća pomoćnik republičkog ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

    Kod osiguranja, subvencionisanjem dela troškova za poljoprivredne proizvođače kod odabranih proizvodnji, ministarstvo sprovodi politiku u kontinuitetu od 2006. godine.

    „Iz godine u godinu sve više paora koristi subvencije države za pokriće dela premije osiguranja“, tvrdi Milovanović.

    Na to ukazuje iznos novca koje utrošimo u tu namenu, dodaje on i kaže da taj iznos „raste u kontinuitetu od kada je mera uvedena“.

    „Ova politika biće prisutna i ubuduće i apelujem na poljoprivrednike da koriste mogućnost da se osiguraju, da iskoriste subvenciju resornog ministarstva i da se na taj način zaštite od nepogoda koje su van njihove kontrole“, zaključuje Milovanović.

    I u osiguravajućim kućama ocenjuju da raste zainteresovanost ratara za osiguranje.

    „Dobro je da država pomaže u tome“, kaže šef odeljenja za osiguranje poljoprivrede u kompaniji „Dunav“ Miodrag Mladenović.

    Postoje obećanja iz ministarstva da će kao i ranijih godina za ratarsku proizvodnju sa 40 odsto i za odgajivače stoke u istom procentu biti subvencionisano osiguranje.

    „Kompanija Dunav osiguranje beleži iz godine u godinu povećanje osiguranih gazdinstava“, tvrdi Mladenović.

    A da raste zainteresovanost za osiguranje u poljoprivredi tvrdi i članica Zemljoradničke zadruge „Tisa“ u Bačkom Petrovom Selu Erna Kiš Čisar.

    „Smatram da je neophodno da što više proizvođača prepozna tu prednost, s obzirom na to da imamo ekstremne promene klime tako da nikada niste sigurni, sve dok proizvod ne završi u skladištu“, objašnjava Erna Kiš.

    Uprkos svim pogodnostima, neki podaci pokazuju da tek svaki deseti poljoprivrednik osigurava sopstvenu proizvodnju. A, trebalo bi znati i to da osiguranje ne pokriva samo rizike od grada, požara i uginuća stoke, nego je često i uslov za dobijanje bankarskih kredita.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE