Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Više od 13.500 srpskih poljoprivrednika podnelo zahtev za razmenu žita za mineralno đubrivo

    Više od 13.500 poljoprivrednika iz Srbije podnelo je zahtev za razmenu pšenice i kukuruza za mineralno đubrivo KAN, koja treba da omogući popunjavanje robnih rezervi žitaricama, saopštilo je u ponedeljak (06. januara 2012.) Ministarstvo poljoprivrede.


    Savetnik ministra poljoprivrede Srbije, Vladimir Petković kazao je agenciji Beta da je podnošenje zahteva završeno u ponedeljak, 6. januara, da rokova za naknadno prijavljivanje neće biti, a da će svi oni koji su podneli zahteve dobiti mineralno đubrivo.

    – Inicijalna količina koju je država ponudila za razmenu bila je 11.190 tona KAN-a, a poljoprivrednici su podneli zahteve za 15.000 tona, što će im i biti isporučeno – rekao je on.

    Petković je podsetio da je prijavljivanje počelo 31. januara, a prema uredbi Vlade Srbije koja predviđa razmenu KAN-a za merkantilnu pšenicu i kukuruz roda 2011. i merkantilnu pšenicu roda 2012.

    Prema njegovim rečima, akcija je snizila cenu mineralnog đubriva na tržištu, jer je država nudila poljoprivrednicima đubrivo u razmeni za cenu koja je oko 30% niža od one u prometu.

    – Prosečan zahtev za razmenu bio je 1,2 tone đubriva, što je dovoljno za oko šest hektara oranica – kazao je Petković.

    Prema uredbi, svaki poljoprivrednik mogao je da razmenjuje najviše 200 kilograma po hektaru površine zasejane pšenicom u jesenjoj setvi 2011. godine, ali najviše do 30 hektara.

    Razmena đubriva, prilikom preuzimanja iz skladišta direkcije u „Azotari“ u Pančevu, vršila se u paritetu jedan kilogram mineralnog đubriva za 1,3 kilograma merkantilne pšenice roda 2011. godine, jedan kilogram đubriva za 1,5 kilograma merkantilnog kukuruza roda 2011. godine i jedan kilogram đubriva za 1,35 kilograma merkantilne pšenice roda 2012. godine.

    Pariteti preuzimanja preko ovlašćenih skladištara sa skladišta direkcije bili su: jedan kilogram mineralnog đubriva za 1,4 kilograma merkantilne pšenice roda 2011. godine, kilogram đubriva za 1,6 kilograma merkantilnog kukuruza roda 2011. godine i jedan kilogram đubriva za 1,5 kilograma merkantilne psenice roda 2012. godine. 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE