Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pušenje vodi muškarce u demenciju

    Evo još jednog razloga da skupite snagu i odbacite cigarete. Novo istraživanje pokazuje da muškarci koji puše imaju veću šansu da u kasnijim godinama obole od demencije. Rezultati vode zaključku da pušenje za muškarce znači brži gubitak kognitivnih funkcija.
     
    Pušenje se sve više prepoznaje kao jedan od rizičnih uzročnika koji vode demenciji. A to oboljenje je sve prisutnije: procenjuje se da je u 2010. bilo 36 miliona dementnih, da je broj u stalnom porastu i da će se za dvadeset godina udvostručiti.
     
    Naučnici londonskog Koledž univerziteta prikupili su podatke šest hiljada muškaraca i nešto više od dve hiljade žena. Prosečni broj godina ispitanika bio je 56, a rezultate istraživanja prenosi Daily Mail.
     
    Svi testovi pokazali su da pušenje kod muškaraca doprinosi slabljenju kognitivnih funkcija. Muškarci koji su nastavili da puše i u međuvremenu do nastavka istraživanja pokazali su progresiju demencije u svim testovima.
     
    Takođe, muškarci koji su prestali da puše pre deset godina još uvek nisu u potpunosti eliminisali rizik: i dalje oboljevaju češće od nepušača, a to je posebno uočljivo kod takozvanih ‘izvršnih funkcija’ – zajednički termin za različite kompleksne kognitivne procese koji se pokreću kada pokušavamo da ostvarimo neki cilj.
     
    Ipak, dobra vest je da dugogodišnji bivši pušači nisu pokazali ubrzano slabljenje kognitivnih funkcija. ‘Naši rezultati pokazuju vezu između pušenja i kognitivne moći, pogotovo u starijem dobu’, navodi predvodnica istraživanja dr. Severin Sabia, ali ipak naglašava da je ta povezanost uočljiva kod muškaraca, a izostala je kod žena, za šta u ovom trenutku nema objašnjenja. Uzrok možda leži u činjenici da muškarci više puše, međutim to je tek neutemeljena pretpostavka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE