Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pivovarna Laško: Nakon odustajanja Agrokora, nužan reprogram kredita

    Slovenska poslovna grupa Pivovarna Laško (PL) prema prvim procenama najviše će biti pogođena povlačenjem Agrokorove ponude o kupovini 52 odsto deonica Marcatora. Uprava i nadzorni odbor PL-a o novonastaloj će situaciji raspravljati iduće nedelje, izjavio je za slovensku agenciju STA predsednik nadzornog odbora Vladimir Malenkovič. Obzirom da 31. marta dolazi na naplatu deo kredita, Malenković najavljuje kako će biti nužan njihov reprogram.
     
    PL je u teškoj poslovnoj situaciji jer ima 380 miliona evra bankarskih kredita, od čega dobar deo dolazi na naplatu ove godine, a zaduženost je, na preporuku banaka kreditora, nameravala da prepolovi prodajom skoro četvrtine deonica Mercatora koje ima u vlasništvu.
     
    Sada to očito neće biti moguće pa slovenski mediji citiraju direktora PL grupe Dušana Zorka da je razduživanje bez prodaje Mercatorovih deonica nemoguće pa će PL ove godine samo na kamate za kreditne obaveze morati da da 25 miliona evra, što slabi njen poslovni rezultat.
     
    Mediji najavljuju da će najveća pažnja nove vlade biti posvećena ne najvećem suvlasniku Mercatora, Pivovarni Laško (PL), nego Novoj Ljubljanskoj banci (NLB). U njenom vlasništvu je nešto manje od 11 odsto Mercatorovih deonica pa njene sadašnje teškoće vezane uz potrebnu dokapitalizaciju ne bi bile u celosti rešene prodajom Mercatorovih deonica. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE