Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rafinerija dobija novu šansu

    Rafinerija u Smederevu imaće još jednu šansu. Novi tekst ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju naftnih postrojenja na obali Dunava biće novi test za lokalne odbornike koji su 18. januara rekli „ne” rafineriji. Od tada praktično ne prestaju pregovori između „Komiko oila” i vladajuće koalicije u Smederevu oko usaglašavanja spornih tačaka odbijenog ugovora. Potencijalni investitor, sva je prilika, voljan je da udovolji željama onih koji su bili protiv, kako bi konačno posle tri godine uspeo da dobije „zeleno svetlo” za svoju investiciju. Kada će ova vruća tema ponovo doći na dnevni red gradskog parlamenta, još nije poznato.
     
    Predsednica vladajućeg Pokreta za Smederevo i zamenica gradonačelnika Jasna Avramović izjavila je lokalnoj Televiziji Smederevo „da novi tekst ugovora neće ići na Skupštinu dok se u potpunosti ne usaglasi”. Dali smo primedbe na 14 članova. Zasada je usvojeno 13, a oko jednog člana se još usaglašavamo, rekla je Avramovićeva čija je odbornička grupa, iako deo vlasti, u ovom slučaju glasala protiv.
     
    Gde je zapelo, još uvek se ne zna, ali je izvesno da su neke nesuglasice „ispeglane”. Reč je o garancijama „Komiko oila” da će zaista zaposliti 542 radnika u rafineriji i da će najpre isplatiti 652 miliona dinara za zakup zemljišta na 99 godina, pase tek onda uknjižiti na parceli. To su bile ključne zamerke na prethodni ugovor, ali će se od investitora tražiti i da sedište firme premesti u Smederevo, kako bi se dobit od poreza vraćala u gradsku kasu, kao i da pošumi 20 hektara oko rafinerije. Takođe, sve proceduralne i zakonske forme, koje su bile predmet sumnji u valjanost postupka izdavanja zemljišta u zakup, moraće da budu usaglašene da bi skupštinska većina verifikovala ugovor.
     
    – „Komiko oil” od juče ne daje izjave za medije povodom rafinerije, dok se Smederevo konačno ne izjasni – rekao je „Politici” zamenik direktora Radomir Radivojević uz objašnjenje da je takvu odluku upravo dobio iz vrha američko-holandskog konzorcijuma.
     
    Smederevo mora da se izjasni. Poslednji potez opet će povući lokalna skupština. Predstavnici građana proceniće šta je „pametno“ učiniti nakon što je iz grada otišao američki Ju-Es stil. Da li će neizvesna sudbina tolikih radnika i građana Smedereva možda biti prelomni momenat u novom odlučivanju ili će na videlo izaći neki novi „ članovi ugovora”, kao prepreka za konačno „da” rafineriji, biće jasno do proleća.
     
    Da podsetimo, u septembru 2009. godine Skupština Smedereva donela je odluku o davanju u zakup oko 113 hektara neizgrađenog zemljišta u Industrijskoj zoni na 99 godina za izgradnju rafinerije. Od tada ova investicija „trese” Smederevo.Vlast se podelila, građani su išli i na referendum, pljuštale su optužbe i uvrede, lomila se politička koplja, a od posla samo slovo na papiru. Na njemu, pored ostalog, još uvek stoji da bi grad pored novca za zakup dobio objekat od 350 kvmza decu ometenu u razvoju, konverziju gradskih kotlarnica sa mazuta na gas i prelazak svih vozila javnih preduzeća na tečni naftni gas. Ulaganja u ekologiju i infrastrukturu premašila bi deset miliona dolara, procenili su investitori svojevremeno. Projekat izgradnje rafinerije koštao bi između 250 i 400 miliona dolara. Planirani kapacitet je 100.000 barela, a proizvodila bi se goriva u skladu sa evropskim standardima. Tokom tri godine gradnje postrojenja bilo bi angažovano oko tri hiljade građevinskih radnika.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE