Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog zime farme uništavaju piliće

    Velike hladnoće uzimaju danak u živinarskoj proizvodnji. Isporuka je veoma otežana, pa neke farme uništavaju piliće. Uz to, rastu i troškovi za zagrevanje objekata.

     
    U živinarstvu, niske temperature ne prave probleme samo u tovu. Proizvodnja pilića, projektovana pre ovih hladnoća, sada je u velikim problemima, kaže direktor kompanije „Agroprodukt“ u Bečeju Laslo Šinković.
     
    „Nama roba stoji. Malo se ko usuđuje da po ovim hladnoćama primi piliće na tov, veliki su troškovi za grejanje. Mi moramo ogrev, odnosno gas unapred da plaćamo, a i struja je skupa“, kaže Šinković.
     
    „Zbog neraščišćenih puteva i nemogućnosti transporta do tovljača, morali smo da uništimo mnogo pilića“, žali se Šinković. „Nismo mogli da otpremimo piliće za Valjevo zbog neraščišćenih puteva. Morali smo da ugušimo više od 40 hiljada pilića od ukupno 60 hiljada koliko smo proizveli za tržište“.
     
    Predstavnica preduzeća za uzgoj živine „Vranić farm“ u Kaću, Branislava Vranić, kaže da probleme rešavaju u hodu. Uprkos tome što su troškovi na ovoj hladnoći veći i do 60 odsto od uobičajenih, malo ko ima razumevanja za proizvođače, žali se Vranić.
     
    „Država preko svojih ustanova traži svoje, ne govorim o porezu nego o institucijama koje se bave veterinom od Instituta do veterinarskih stanica. Niko od njih nije spreman za prilagođavanje i razumevanje problema, naročito sadašnjih“, kaže Vranić.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE